✍️ Заместник-министър Гешева поздрави екипа, реализирал експозицията, за упорития труд и представения интересен поглед по отношение организацията на изложбата. По думите й това е само начало на събитията, с които отбелязваме приноса на католиците в българската история и е едно открехване на вратата към изучаването на техния изключителен принос в литературата и в обществения живот на страната ни. Заместник-министър Гешева е убедена, че с голям успех изложбата ще обикаля света с любезното съдействие на българските културни институти към Министерството на културата. Тя сподели, че искрено се надява през май в България да гостува „Историята на България“ на Петър Богдан, част от която е запазена във Ватикана. „Искам да благодаря на всички от културната и политическата общност, които се включиха в тази бъдеща инициатива“, каза зам.-министър Амелия Гешева.
⯑ В настоящата експозиция са представени документи (писма, карти и книги), свидетелства за книжовното наследство на българите католици. Паната са подредени в хронологично-тематичен ред и представят личния принос на Петър Богдан Бакшев, Филип Станиславов, Кръстю Пейкич, Павел Дуванлията, Петър Царски, Евсевий Ферменджин и други представители на католическата църква, като мисионери, литературни и книжовни дейци.
⭐️Сред официалните лица на откриването на изложбата бяха доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, доц. Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей при БАН и др.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...