Сигнал за пожар под връх Шаралия, на територията на Национален парк „Пирин“ е получен в 17:00 ч. на 3 август (събота) на телефоните на Дирекция „Национален парк Пирин“.

Незабавно към мястото се отправят двама паркови служители от парков участък „Синаница“ , които докладвт, че гори рядка борова гора и горска постилка по северозападния склон на връх Шаралия. Теренът е стръмен и до него може да се достигне само след двучасов пешеходен преход.
На следващия ден, в неделя още три екипа за гасене се отправят към мястото. Екипирани с копачи и тупалки, те успяват да ограничат пожара, създавайки ивици с премахнати горими материали около засегнатия терен. Към 16.00 ч. разпространението на пожара е изцяло овладяно. Остават да горят няколко огнища вътре в периметъра. Друга противопожарна техника не може да бъде използвана поради трудния и пресечен терен.
Причината за възникването на пожара е мълния, паднала в района. Пожарът е засегнал площ от приблизително 20 декара. На терен гасенето се организира и ръководи от директора на Национален парк „Пирин“. На място остават дежурни екипи, които следят за възникване на нови огнища.
Поради усложнената обстановка в България и най-вече в планините в югозападната част на страната, Дирекция „Национален парк Пирин“ призовава гражданите да се въздържат от палене на огън на територията на Националния парк.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...