Първата за България и региона водородна зарядна станция, с която се поставя началото на водородната електрическа мобилност в страната, ще бъде официално открита днес от 11:00 ч., на ул. „Искърско шосе“ 11, съобщиха от Българската академия на науките (БАН). Центърът за компетентност „Хитмобил“, Българската академия на науките и Институтът по електрохимия и енергийни системи „Акад. Евгени Будевски“ към БАН организират откриването на водородната зарядна станция. Съорганизатори са фирмите, участващи в изпълнението на проекта: „Аквахим“, „Монбат“ и „Делектра“.

Станцията е част от уникалната полева лаборатория „Интегрирани енергийни системи“ на Центъра за компетентност „Хитмобил“. С водородната зарядна станция, която е част от инфраструктурата на Полева лаборатория „Интегрирани енергийни системи“ на ЦК „ХИТМОБИЛ“ се поставя началото на водородната електрическа мобилност в страната.

Водородната зарядна станция, изработена от австрийската фирма EDC-ANLAGENTECHNIK, има възможности за зареждане при двете стандартни налягания за компресиран водород – 350 и 700 бара. Водородът може да постъпва в зарядната станция през два входа. Единият е свързан към електролизьор с капацитет 8,5 кг на денонощие, който произвежда на място водород с възобновяема енергия от фотоволтаичния парк в Полевата лаборатория.

БТА припомня, че в интервю за БТА доцентът в Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) към БАН Благой Бурдин каза, че водородната зарядна станция и един водороден автомобил, които са част от Полева лаборатория „Интегрирани енергийни системи, която пък е част от инфраструктурата на Центъра по компетентност (ЦК) „Хитмобил“, са първите в България и региона. От една страна те имат демонстрационен характер, за да може да се покажат тези технологии пред обществото, бизнеса и всички заинтересовани страни. Освен това Центърът по компетентност е свързан с изграждане на експертиза по прилагане на водород в транспорта, който има съществен смисъл, свързан с енергетиката. Доц. Бурдин посочи като предимство на водорода това, че той се явява баланс в производството на енергия, защото тя може да се съхранява под формата на водород и след това да се зарежда в автомобила, когато потребителят поиска.

(БНР)

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...