Един от първите трима души, обиколил луната – Уилям Андерс е загинал в самолетна катастрофа на 90 години, съобщиха световните агенции. По информация на CBS News възрастният мъж сам е пилотирал самолета Beech A45, който по все още неизяснени причини е паднал във водата близо до Рош Харбър, Вашингтон.

 

Спасителните екипи са открили тялото на пилота, а Националният съвет за безопасност на транспорта и Федералната авиационна администрация (FAA) разследват причините за катастрофата.

 

Уилям Андерс е част от екипажа на „Аполо 8“, който през 1968 г. извършва първия в историята пилотиран полет към луната. Командир на полета е Франк Борман, Андерс пилотира лунния модул, а Джеймс Ловел управлява командния модул.На Бъдни вечер през 1968 г. по време на мисията „Аполо 8“ Андерс прави емблематичната снимка, която озаглавява „Земен изгрев“. На нея се виждат лунната повърхност и Земята в лунна орбита.“Беше по Коледа и Земята беше като крехка украса за елха. Помислих си, че е твърде жалко, че не се отнасяме към нея повече като към коледна украса. Наистина е много жалко, че изстрелваме ракети, снаряди и какво ли още не един срещу друг на това малко място, което наричаме дом. Това е единственият дом във Вселената“, казва Андерс по повод кадъра.

Уилям Андерс е роден на 17 октомври 1933 г. в Хонконг. Завършва Военноморската академия на САЩ през 1955 г. и след като е назначен във Военновъздушните сили на САЩ, на следващата година получава разрешителното си за пилот. През 1963 г. е зачислен в отряда на астронавтите на НАСА. Първоначално е избран за резервен пилот за мисията „Джемини 11“ през 1966 г. През 1968 г. става част от екипажа на „Аполо“ 8. Година по-късно е резервен пилот за полета на „Аполо 11“.

По-късно Андерс преминава на държавна служба. Бл е посланик на САЩ в Норвегия, заемал е ръководни длъжности в големи корпорации.

До края на живота си продължава да лети на малки витлови самолети. Уилям Андерс живееше на островите Сан Хуан край щата Вашингтон, на северозападното крайбрежие на САЩ. Баща е на шест деца.

Източник: www.dnevnik.bg

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...