Парламентарната група на „Възраждане“ поиска изслушване на служебния министър на енергетиката по темата къде точно ще бъде изградено хранилището за загробване на ядрени отпадъци от АЕЦ Козлодуй. По време на това изслушване от  Министерството на енергетиката потвърдиха, че ще бъде изградено в Северна България.
„Бегло споменахте само, че геополитическата обстановка го налагала, но странно е как 50 години нямахме нужда да строим ядрено хранилище и изнасяхме ядрените отпадъци за Русия. Сега, когато българското правителство наложи санкции на Руската федерация и в последствие се наложи да купуваме от американците ядрено гориво и сега трябва да се чудим къде да го загробваме и  изведнъж стана необходимо да се изгражда ядрено хранилище, тъй като руснаците вече отказват да приемат отработеното ни ядрено гориво.“, обърна се народният представител Петър Петров към министъра.
Петров каза още, че българското общество трябва да знае къде ще да бъде изградено това ядрено хранилище за загробване за период от 100 хиляди години на ядреното гориво от АЕЦ Козлодуй.
„Има така наречените геоложки проучвания, те са в един доклад на БАН от 2011 г. и когато и да бъде взето решението от българското правителство за хранилището, то ще се позове на този доклад. Именно в този доклад, се казва, че едно село в Северна България, село Сумер в община Монтана е най-подходящото. Това едва ли не е най-подходящо място на планетата за загробване на ядрени отпадъци, като е определено по 28 показатели. Землището на Сумер, според този доклад, се намира в тъй наречената дългокредни мергели сумерска свита, която съдържа дългокредни мергели на голяма дълбочина. Освен това е определено като най-добро по отношение на водни ресурси, опасност от техногенен произход, транспортиране на отпадъците, близост до държавната граница, комуникационна инфраструктура. И забележете, селото е с най-добри показатели радиологично въздействие върху населението и въздействие върху растителния и животински свят. Явно жителите на село Сумер или са устроени биологично по друг начин, или там живеят в някаква друга Вселена и не им въздейства  радиоактивното лъчение.“, коментира още Петър Петров от трибуната на Народното събрание. 

Министърът на енергетиката отговори, че все още не е решено, но не отрече, че село Сумер е една от възможностите. Той посочи още, че геоложкият доклад може да бъде актуализиран, но според Петър Петров нито споменатата сумерска подземна плоча ще се премести, нито физиологичните био показатели на населението, на флората и фауната там ще се променят, с което остана опасността именно в землището на това монтанско село да бъде изградено хранилището.
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...