Министър-председателят припомни и част от свършеното през изминалата седмица. От изключителна важност бе, че правителството отпусна допълнителни 184 млн. лв. за увеличаване на заплатите на академичния състав, изследователите и експертите в държавните висши училища и научните организации, считано от 1 април 2024.
Премиерът коментира и усилията върху облекчаването на трафика по граничните пунктове на страната. „На Дунав мост от 70 години не е правен ремонт. Може смело да се твърди, че почти се изгражда наново на етапи и моста, включително и оградата му. Идеята е и всички ГКПП да бъдат разширени заради ежегодно увеличаващия се трафик“, акцентира Главчев. Той сподели, че лично се е уверил и в напредъка на строителството на АМ „Русе – Велико Търново“. Главчев информира, че и с бързи темпове се изграждат участъци от първите 3 лота от АМ „Хемус“, както и напредва изпълнението и на строително-монтажните дейности, които се извършват на пътя „Ботевград-Мездра“.
Премиерът обърна внимание на борбата с природните стихии, отбелязвайки, че в момента най-много усилия са насочени към огъня в планината Славянка. Той отбеляза и помощта, която държавата осигури за пострадалите от бедствията. „Най-важното е възможно най-бързо да се използват тези средства на хората, които се нуждаят от тях. Освен тези, които в закон преди бяха предвидени да им се изплащат, сега работим по нарочна програма за пострадали от такива природни бедствия. Над 300 хиляди лева е отпуснатата и изплатена помощ от държавата на пострадалите от природни бедствия през лятото“, съобщи Главчев.
Последната тема в думите на премиера бе изграждането на Националната детската болница. „Съкращават се сроковете за почистване на терена на детската болница. Вече имаме и проект за болницата – леглата ще се увеличат на 422, ще има 24 клиники и отделения, а усилията ни са насочени да има и детска психиатрия“, завърши Главчев.
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...