Около това се обединиха министрите от служебния кабинет на премиера Димитър Главчев по време на оперативното си заседание вчера.
▶ Има взето решение за придобиване на имота от страна на българската държавата още през юни 2023 г., но досега не са предприети никакви конкретни действия. Това е и причината темата формално отново да влезе в дневния ред на изпълнителната власт. Конкретният повод за решението на Министерския съвет е информацията за срутване на част от къщата, която от години се руши и състоянието й е в изключително лошо състояние.
▶ Проблемът е, че към момента само собственичката на 2/3 от имота е обявила готовност да продаде своята част, като през 2023 г. цената, поискана от нея е 100 000 евро. Другата 1/3 обаче принадлежи на друг собственик, който категорично отказва да продаде дяла си на българската държава.
▶ „Това е въпрос, който не бива повече да се отлага във времето. Трябва да се намери спешно решение, да се предприемат всички действия, за да спасим къщата на големия български писател, включително и по дипломатически път. Дължим го на децата си, къщата трябва да бъде опазена, реставрирана и превърната в музей“, категоричен бе премиерът Димитър Главчев.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *