„В момента, в който разбрахме какво се случва в Разград, направихме наше вътрешно проучване. Предстои проверка на много театри. Освен това Министерството на културата работи и с външни институции. Още предходният министър е сигнализирал прокуратурата и още няколко институции за седем театъра. Доколкото знам – Разградският не е сред тях“, поясни министърът на културата Nayden Todorov / Найден Тодоров в предаването „Тази сутрин“ на бТВ по повод случая с Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград.
„Убеден съм, че работата на Прокуратурата ще бъде добре свършена и ще се разбере, ако има високопоставено лице в Министерството на културата. Ние също работим и правим наши вътрешни проверки, но в крайна сметка професионалистите в тази област са полицията и прокуратурата. Не искам в момента в Министерството всеки да следи всеки“, каза още министър Тодоров.
По думите му схемата в Разград е нещо кардинално ново, нещо изключително нагло и арогантно. „Защото схемите, които ние проверяваме, са за измами чрез билети, поръчки на фирми, но досега никога не е ставало дума да се взимат парите от „Фонд работна заплата“ на хората“, каза министър Тодоров.
Според неговия анализ директорите на театри към този момент имат изключителни правомощия, които би следвало да се ограничат.
„Това е моята битка с делегирания бюджет. Той варира всеки месец според приходите на театъра. Ние задаваме прогнозен бюджет, но с повече приходи, той се променя. За мен абсурдното е, че тази форма с плаващ бюджет прави невъзможен моментният контрол от Министерството на културата, а дори директорите не могат да прогнозират дългосрочно“, посочи министър Тодоров. Според него сега следва да се извървят три стъпки: първо да бъдат наказани виновните; второ – да се разбере как точно се е стигнало дотам; трето – да бъде направена промяна в закона – по отношение на делегираните бюджети, както и по отношение правомощията на директорите на културните институти.
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...