На 12 юни ВГ „Изгревчета“ към НЧ „Изгрев 1909“ и композиторът Стефан Диомов гостуваха в столицата на Словакия, Братислава. Срещата се състоя по покана на БСУ „Христо Ботев“, Братислава, по повод патронния празник и 75 годишният юбилей на училището.
Приятелството между децата от двете вокални групи датира отдавна. Преди 2 години Бургас беше домакин и съвместен концерт представи песните на Стефан Диомов, изпълнени от вокална група “Славейчета“ на училището в Братислава и ВГ „Изгревчета“ на читалище Изгрев. Участие взеха и много други талантливи изпълнители.
На 13 юни 2024 г. в Огледалната зала на Примациални палас, в присъствието на негово превъзходителство Васил Петков, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Словашката република, Габриела Примова – Първи секретар завеждащ консулска служба, Ваня Радева – директор на Български културен институт, Деница Секуличка – председател на Български културен съюз, директора на българската детска градина „Хр. Ботев“ – Марияна Капраликова, Миглена Паланска –Университет „Коменски“ и директора на БСУ „Христо Ботев“ Николай Йорданов, в музикално-театрален спектакъл, прозвучаха най-новите песни от албума, театрални етюди и химна на училището, написан от талантливия композитор.
По неговите думи, това е вълнуваща среща за него и всички, които го придружават, защото Братислава е чудесен град, Бургас също, а какво по – прекрасно от това да има мир и да си ходим на гости.
Любезните домакини на събитието потвърдиха думите на Маестро Диомов и обещаха, че химна на българското училище, написан от него ще се пее навеки от поколение на поколение, а приятелството ще се затвърди и ще остане завинаги, докато бият сърцата.
www.krasivburgas.bg
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *