Преподавателите от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” Зоран Мише и Цветомила Христова гостуват с изложби на Българския културен институт в Будапеща.
Събитието се организира от Галерия „Дебют“ на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” – София, а куратор е Олимпия Николова-Даниел.
Цветомила Христова ще се представи с живописна изложба, озаглавена „Дневници на безвремието“, а Зоран Мише – с графичната експозиция с името „Борба“.
Откриването е на 16 юли от 18.00 часа, а посетителите на Българския културен институт в Будапеща ще могат да видят творбите на Зоран Мише и Цветомила Христова до 15 септември 2024 г.
„Дневници на безвремието“ е експозиция от произведения, създадени в периода 2020 – 2023 г. от художничката Цветомила Христова.
В изложбата се представят творби, които дават възможност на зрителя да избяга от настоящето, да удължи или капсулира времето, за да остане сам с мислите си, с природата си. Авторката успява да „разлисти“ личните си размисли и да се опита да сподели това, което само изкуството умее – превключване от реалност в нереалност, провокиране и създаване на сетивни връзки между разпознаваеми места и нереални, въображаеми топоси. „Дневници на безвремието“ се оказва изложба – книга, непреднамерено отворена на случайна страница, в която можеш да надникнеш и да се приобщиш към написаното. Както можеш и да разбереш някои от пасажите интуитивно, тъй като са твърде лични.
„Fight“ “Борба” – изложба графика на Зоран Мише. „Състоянието на борба е като че ли естественото състояние на твореца  – създавайки произведения на изкуството, той се стреми да поставя под въпрос и да разрушава статуквото, предизвиквайки консервативността на официозните парадигми. Историята на изкуството познава много битки на художници, всъщност – хора като всички останали. Нетрайността и несигурността на идеите им обаче ги прави длъжни да отправят концептуално и интелектуално предизвикателство към традиционния свят, социалните конвенции и установените норми.
Зоран Мише  транспонира понятието за битка  в полето на философските понятия и концепции чрез  наситените си художествените образи. Дефинира и изследва  „битките” не като физическа конфронтация, не като юмручен бой на дадаисти, а пренася философско -логическите връзки към дълбините на човешкото същество, на твореца, осъзнавайки неговото несъвършенство. И въпреки това, затвърждавайки правото му на това: „… да търсиш игла в купа сено, да се бориш с причините за безпокойство, да потъваш в кошмари и да оцеляваш. От раждането на идеята и опитите да я контролирате до момента, в който осъзнаете, че нямате много контрол върху случващото се. Борбата с технологиите, времето, планираните и неочаквани събития, емоциите, които съпътстват автора в процеса на създаване. Вътрешната борба да не захвърлите всичко, което сте направили до момента. Въпросите, които възникват – „Защо трябва да се борим?“, Защо не се пуснем по течението?. Борбата да устоиш на изкушението да започнеш нещо ново.”
Цветомила Христова и Зоран Мише са преподаватели в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” – София. Освен, че се справят с динамичното преподавателско ежедневие, те са активно работещи художници с разпознаваем характер и темперамент. Експонирането на творбите им в гостоприемното пространство на БКИ – Будапеща е замислено като събитие, с което да се акцентира на различността им, като в същото време, организирайки пространството, да се създаде нещо едновременно хармонично и провокиращо вниманието на публиката.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...