Това каза министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов при откриването на конференция на тема „Стратегии за успешно активиране – настояще и бъдеще“. Събитието се организира от Агенцията по заетостта по повод 34-тата годишнина на институцията и нейния професионален празник.

„Голяма част от българските граждани нито учат, нито работят, и изпитват трудности да се включат или да се завърнат на пазара на труда. Тяхното активиране и използването на техния реален потенциал е във фокуса на нашата работа, така че както самите те, така и бизнесът, да се чувстват подкрепени“, каза министър Иванов.

С помощта на Агенцията по заетостта през 2023 г. 44 204 души са били мотивирани да започнат да учат или да работят, което е с 38% повече спрямо 2022 г. С над 40 000 души е намалял и броят на младежите извън обучение или заетост. Активираните от началото на тази година хора са над 20 000.

Министър Иванов поздрави ръководството и служителите на Агенцията по заетостта за всеотдайността, професионализма и постигнатите резултати. „Това е институция, доказала през годините своята значима роля за насърчаването на заетостта, развитието на пазара на труда и включването в него на хората от уязвимите групи“, добави той.

В конференцията участва и заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова, която също поздрави служителите на Агенцията по заетостта за индивидуалния подход и комплексната подкрепа към неактивните хора и включването им в пазара на труда. „Ролята на държавата при активирането на тези хора е да компенсира липсата на фундаментални умения и знания“, посочи тя. Наталия Ефремова припомни, че през мерките, финансирани по Европейския социален фонд + чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ и Националния план за възстановяване и устойчивост, е разгърнат широк спектър от възможности за включване в обучения.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *