Със свой указ президентът Румен Радев назначи Любомир Антонов Каримански за член на Управителния съвет на Българската народна банка, считано от 2 декември 2024 г.
Любомир Каримански има две магистърски степени – по икономика от Университета за национално и световно стопанство и по бизнес администрация от Международния бизнес университет Хълт в Лондон, както и специализации в сферата на банковото дело и мениджмънта. Бил е преподавател по „Основи на финансите“ и Корпоративни финанси“ към катедра „Финанси“ на УНСС.
Професионалното му развитие в българския банков сектор започва през 1991 г. Има опит в ръководството на няколко банкови институции у нас. Каримански е един от първите експерти, които установяват картовите разплащания в България в сътрудничество с международни картови организации. Той има задълбочена експертиза в управлението на иновативни проекти във финансовия сектор, както и проекти за дигитални платежни услуги и системи на международно ниво. Притежава богат опит в управлението на операционния риск и капиталовите изисквания за банкови институции. Участвал е ефективно във въвеждането на европейската финансова регулаторна рамка. Бил е независим член в една от управленските структури на  Европейския платежен съвет, която е отговорна за внедряване на СЕПА платежните схеми в Европейския съюз.
На два пъти е избиран за член на Групата на заинтересованите страни в банковия сектор към Европейския банков орган в Париж, където става лидер на работната група „Разплащания, дигитално банкиране, финтех и регтех“. Активно участва в съвместните заседания между Групата и Съвета на надзорниците на Европейския банков орган (ЕБО) във връзка с разработването на Европейската дигитална финансова стратегия и трансформирането на банковия сектор, както и изготвя становища за набор от регулаторни технически стандарти на ЕБО. Каримански е бил съветник по дигитално банкиране и разплащания в Асоциацията на банките в Люксембург.
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...