България Румен Радев
Президентът Радев за българската ядрена енергетика :
„България трябва да развива ядрената си енергетика при по-голяма яснота и по-сериозни гаранции. Tрябва да изискваме и да знаем каква ще е крайната цена при изграждането на нови ядрени мощности, защото те се започват при едни условия, но приключват след 15-20 години при съвсем други финансови параметри. Страната ни има правото да изисква и да избира, за да постигнем най-добрите условия за горивото на АЕЦ „Козлодуй“ и да имаме истинска диверсификация. Затова би било добре да има продължение на процеса, започнат от служебния кабинет с премиер Гълъб Донев, който през есента на 2022 г. подписа споразумение с „Уестингхаус“ за диверсификация на ядреното гориво и взе решение „Фраматом“ също да доставя ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, което обаче все още не е реализирано. Нека не забравяме, че конкуренцията е в основата на пазарната икономика и на нашите европейски демократични ценности. Затова на масата трябва да се поставят всички възможности, лицензи, срокове, локации, цена, гаранция за ядрен риск.
Нямам претенцията да бъда на нивото на „ядрените физици“ в българския парламент, където работят „най-видните учени“ в областта на ядрената енергетика. Само за няколко часа те взеха решения как точно да се развива ядрената енергетика в България и с точно какви технологии. Остават обаче въпросите кой, как и по какви научни методи и анализи взема решенията, които предопределят бъдещето на българската енергетика и как се спазва принципът на конкуренцията.
Строителството на нов блок на АЕЦ „Козлодуй“ отваря възможности за нови хиляди работни места и за допълнителна трудова заетост след неговото завършване. Строежът на нови ядрени мощности дава и тласък на образованието и науката, защото се използват върхови технологии и допринася за социално-икономическото развитие на целия регион. Радващо е, че в АЕЦ „Козлодуй“ работи български екип, който развива ядрената енергетика като стратегически отрасъл на икономиката, включително и с български технологии. Затова е важно и при изграждането на новите блокове в атомната ни централа колкото е възможно повече дейности да бъдат изпълнявани от български компании.
По време на дебатите в ЕС преди няколко години намеренията за преход към зелена икономика прераснаха в императив към държавите за отказ от базови мощности. Позицията, която последователно отстоявах на заседанията на Европейския съвет през 2021 г., беше, че страната ни не бива да бъде притискана да се отказва от базови енергийни мощности, преди да има разработени, внедрени и достъпни технологии за съхраняване на енергия от възобновяеми енергийни източници. Следва да се има предвид и че строежът на ВЕИ изисква наличието на много земя, а в България земята е изключително ценен ресурс и по силата на Конституцията ясно е отредено за какво и как да се използва тя. Затова и наложих вето върху използването на плодородна земя за строежа на ВЕИ, което българският парламент прие.
Вследствие на енергийната и икономическата криза Европа започва да осъзнава по трудния начин, че освен чистата природа значение има и жизненият стандарт на европейските граждани, трудовата заетост и конкурентоспособността и не можем да пренебрегваме едното заради другото. Не можем да постигнем стратегическа автономия на ЕС без устойчива, достъпна и прогнозируема цена на енергията. В някои европейски държави, отказали се от базови енергийни мощности, налице са големи ценови дисбаланси на дневна основа. Няма как ЕС да се конкурира с другите големи стратегически играчи в дългосрочен план, където електроенергията и природният газ са няколко пъти по-евтини и гарантират стабилността на своите икономики, защото могат да прогнозират за месеци и години напред каква ще бъде цената на енергията.
Международната ядрена конференция „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“, която се организира от Българския атомен форум (БУЛАТОМ) има важно значение за нашата енергетика. България може да се гордее с това, че има половин век опит в безопасна, стабилна, надеждна експлоатация на ядрени мощности и то изцяло със свои висококвалифицирани кадри, чиито професионализъм и експертиза трябва да бъдат в основата на развитието на българската ядрена енергетика в бъдеще.“
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *