Сред шестимата номинирани не са включени епископ Йеротей и епископ Михаил, които бяха избрани през февруари, но впоследствие изборът е касиран, заради внесени две жалби за сговор между избирателите.
 Впоследствие на тези действия на Светия синод, се стигна до напрежение и гладна стачка на отец Иван Янков, който днес обяви, че предстоят нови протести в знак на несъгласие с предложените епископи.
 Тази седмица свещениците от епархията, които се противопоставиха на касирането на избора през февруари, предстои да се съберат и да се решат под каква форма ще протестират, съобщава отецът Иван. Той предположи, че  Светия синод ще се оправдае с формална причина за изключването на епископ Йеротей от достоизбираемата листа като ревизията в Поморийския манастир, на който е игумен.
„Не знам каква част от свещенството, но някаква част смятам, че ще протестира. Защото нашият избор е потъпкан. Значи те вървят към сценария Светия синод да налага следващия митрополит“
От своя страна, отец Евгений Янакиев, който изпрати писмената жалба за нередности при избора на митрополит и стана причина  за касиране на избора, коментира, че приветства новата листа, но каза, че се очаква напрежение по линия на привържениците на епископ Йеротей  пред Светия синод и Сливенска митрополия.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *