Представително проучване на Forsa, поръчано от TÜV Association, показа, че трима от четирима респонденти (76 процента) са на мнение, че по-възрастните шофьори трябва да преминат задължителна проверка на шофьорските си умения. И четирима от всеки пет (80 процента) казват, че на по-възрастните шофьори трябва да бъдат отнети книжките им, ако вече не са годни да шофират.

Според Федералната служба за автомобилен транспорт през 2023 г. 25 процента от шофьорите са били на 65 и повече години. Преди осем години, през 2015 г., той беше 17 процента. Според проучването почти всеки трети от поколението 65 Plus (32 процента) кара колата си всеки ден, а 35 процента шофират три до пет дни в седмицата. Повишава се рискът от катастрофи за шофьори на 75 и повече години. Ако участват в катастрофи, те се смятат за основни виновници в почти два от три случая (65 процента).

Една четвърт от всички загинали при пътнотранспортни произшествия миналата година са били на 75 или повече години. Пропорцията на по-възрастните шофьори непрекъснато се увеличава поради демографските промени и целта трябва да бъде поддържане на шофьорски умения възможно най-дълго.

Като част от преразглеждането на европейската директива за шофьорска книжка, Европейската комисия предложи здравни прегледи, саморазкриване и тестове за годност за шофиране от 70-годишна възраст. Асоциацията TÜV смята това за твърде широкообхватно и се застъпва за задължително участие в така наречените пътувания с пререгистрация от 75-годишна възраст. Обучен наблюдател пътува с вас и след това дава индивидуална обратна връзка за вашите шофьорски умения.

По време на кампаниите за обратна връзка участниците получават обратна връзка за силните и слабите страни, предложения за подобрение и информация за нови правила за движение. Не става въпрос за старши шофьорска книжка или за отнемане на шофьорската книжка. Има широка подкрепа за това предложение сред населението – 85 процента смятат, че задължителните пътувания за проверка на шофьори на 75 и повече години имат смисъл. Одобрението е високо и сред групата на хората над 65 години – 73 процента.

Важно е пътуванията с пререгистрация да са задължителни за хора на възраст над 75 години. Това е единственият начин да се достигне до тези, които имат най-голяма нужда. Според анкетираните автошколите (70 процента) и организациите за изпитване като TÜV или DEKRA (53 процента) най-вероятно трябва да извършват такива пътувания с обратна връзка. 30 процента също смятат участието лекари в проверката, а 29 процента на държавните органи като полицията.

Демографската промяна поставя пътния трафик пред нови предизвикателства, съвременната транспортна политика трябва да насърчава мобилността на възрастните хора и да гарантира тяхното участие, без да застрашава пътната безопасност. От гледна точка на TÜV Association, инструментът за пътувания за обратна връзка също трябва да бъде създаден на доброволна основа. Притежателите на шофьорска книжка от всички възрасти ще могат да се възползват от обратна връзка, за да опреснят знанията си и да получат практически съвети за своя начин на шофиране.

 

auto-press.net

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...