Средно по 650-660 кг/дка прибират в Житницата на България – със 100 кг повече от декар в сравнение с миналата година

В Добруджа жегата на полето в Добруджа е буквална и преносна. С бързи темпове върви прибирането на пшеницата в Добричка област. В община Крушари жътвената кампания дори е приключила на 100 % и там отчитат среден добив от 600 кг/дка. Със същите резултати могат да се похвалят и земеделските производители от крайморската община Шабла.

Като изключим убийствените горещини, условията са много добри за прибиране на хлебното зърно, споделят фермерите от Добруджа. В същото време опасността от пожари е много висока и огънят вече успя да унищожи стотици над 400 дка пшеница, 1 зърнокомбайн и стотици декари суха трева. Всички стопани са в „бойна“ готовност още преди началото на кампанията, за да опазят реколтата и да приберат успешно зърното по складовете.

През настоящата година кампанията в Добричко започна около две седмици по-рано заради високите температури и бързото узряване на житата. Година по-рано към края на юли фермерите от региона бяха пожънали към 50 % от реколтата.

Тези показатели надхвърлят очакванията на стопаните, които прогнозираха около 550 кг/дка заради сушата през есента и липсата на зимна влага. Пшеницата обаче успя да компенсира заради падналите точно навреме дъждове през май и част от юни. Най-високи са добивите сега в община Добричка – 730 кг/дка, а най-ниски в общините Шабла и Крушари – съответно по 600 и 602 кг/дка.

През миналата стопанска година фермерите от Североизточна България пожънаха със 100 кг по-малко пшеница от декар. Сега погледите на всички са вперени в ситуацията на зърнения пазар в очакване на по-добра цена, която да отрази по-високите разходи и нарасналата себестойност на зърното. Тревога буди и състоянието на пролетите култури. Според земеделските стопани слънчогледът ще успее донякъде да се справи с екстремните горещини, но при царевицата те могат да бъдат фатални. При високи температури и два месеца без валежи техническата култура не може да се опраши, а липсата на запаси от влага прави картината още по-тревожна.

източник: www.agri.bg

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...