Ройтерс ексклузивно съобщи през февруари, цитирайки митнически данни и двама души, запознати с въпроса, че Automotive Technologies е внесла най-малко 42 автомобилни комплекта от Китай за сглобяване на модели на Citroen в завода.
Произведени в Китай, комплектите са доставени от китайската Dongfeng Motor Group.
„На 27 март започна партидното сглобяване на кросоувърите Citroen C5 Aircross във фабриката в Калуга“, се казва в изявление на Automotive Technologies. „Автомобилите ще пристигнат в салоните на официалните дилъри на Citroen през май 2024 г., но е възможно да резервирате кола още през април.“
През февруари Stellantis заяви, че е на загуба от 144 милиона евро (155,75 милиона долара) от загубата на своите руски операции, включително 87 милиона евро в брой и парични еквиваленти.
Китайските търговски данни за 2023 г. показват, че износът на автомобили за Русия е бил почти седем пъти по-висок, отколкото през 2022 г., като стойността на този износ е скочила с почти 10 милиарда долара.
Dongfng и Stellantis, третият по големина производител на автомобили в света по приходи, управляват търговско съвместно предприятие в Китай, чрез което Dongfeng може да произвежда и продава автомобили Stellantis в Китай.