Споразумението за свободна търговия (ССТ) между Сърбия и Китай, подписано през октомври 2023 г., официално влезе в сила на 1 юли.

Сделката, която обхваща над 20 000 продукта и предоставя на сръбските производители преференциален достъп до огромния китайски пазар се очаква да стимулира износа, да увеличи инвестиционния и производствения капацитет и да повиши цялостната икономическа активност и конкурентоспособност в Сърбия.

Министърът на финансите Синиша Мали подчерта непосредственото въздействие на споразумението, като отбеляза, че 60% от обхванатите стоки ще бъдат освободени от мита още през първия ден на споразумението, а други 30% от стоките ще бъдат включени през следващите пет до десет години.

„Нашата икономика вече може да продава зърно, пресни плодове и зеленчуци, фармацевтични продукти и продукти от химическата и механичната промишленост на Китай при много по-изгодни условия“, заяви Мали пред репортери. Той изтъкна конкурентното предимство, което това ще осигури на сръбския износ от пресни ябълки, боровинки, сини сливи и говеждо месо.

Министърът на търговията Томислав Момирович описа ССТ като най-значимата възможност за сръбските компании през последните 25 години, призовавайки бизнеса да се възползва от предимствата, предлагани от споразумението.

Момирович прогнозира, че износът на Сърбия за Китай, който в момента се оценява на 1,2 милиарда евро, скоро ще се удвои, което ще стимулира нови инвестиции, ще създаде нови работни места и ще осигури по-високи заплати в Сърбия.

Въпреки оптимизма, експертите предупреждават, че над 90% от текущия износ на Сърбия за Китай се състои от мед и медни продукти, добивани от китайската минна компания Zijin.

Правилото за натрупване на произход, което изисква над 50% от даден продукт да бъде произведен в Сърбия, за да отговаря на изискванията за намалени или премахнати мита, също поставя предизвикателства пред износа на промишлени продукти, доминирани от чуждестранни компании, особено в автомобилния сектор.

www.agri.bg

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...