Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов в село Българово, област Бургас по време на провеждането на фестивала „Ден на полето“. Той посочи още, че средният добив, по предварителна информация от Областните дирекции „Земеделие“ и Общинските служби, ще варира около 530 кг/дка при пшеницата и 500 кг/дка при ечемика.

Към момента, без да е приключило подаването на заявленията, общият размер на очертаните площи в ИСАК е 2 млн. ха., каза още Капитанов и допълни, че това е над половината от въведените площи през изминалата година и Кампания 2024 върви в добър график. Той припомни, че се очаква до края на май месец да се одобри първото изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027г.

Заместник-министърът поздрави организаторите на днешното събитие, като каза, че инициативата е много полезна с оглед представянето на иновации в земеделския сектор, използването на качествени семена и препрати за растителна защита на полето. „Надявам се този форум и тази платформа да е полезна за всички участници, които ще разменят идеи и ноу хау технологии, ще се създадат нови партньорства и това ще има добавена стойност за всеки един земеделски производител“, посочи той.

Организатори на събитието са Национална асоциация на зърнопроизводителите, Съюз на зърнопроизводителите „Маркели“, Добруджански съюз на зърнопроизводителите и Съюз на зърнопроизводителите от Бургаска област.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *