Учени съобщават за седми пациент, вероятно излекуван от вируса ХИВ, след като е направена трансплантация на костен мозък. Това е обявено преди началото на 25-ата Международна конференция по въпросите на СПИН, която предстои да се проведе в Мюнхен.

Пациентът е 60-годишен германец, в чието тяло вече няма следи от вируса. Мъжът, пожелал анонимност, е наречен „новият берлински пациент“ след първия „берлински пациент“ – Тимъти Рей Браун. Той беше първият човек, обявен за излекуван от ХИВ през 2008 г. Браун почина от рак през 2020 г., припомня АФП.

Германецът, който е на 60 години, е диагностициран с ХИВ през 2009 г. Трансплантация на костен мозък му е направена за лечение на левкемия през 2015 г. Антиретровирусното лечение е спряно в края на 2018 г.

Близо шест години по-късно вирусът вече не е в тялото на мъжа, казват изследователите, които ще представят случая на конференцията в Мюнхен следващата седмица.

Въпреки че не могат да бъдат „абсолютно сигурни“, че всички следи от вируса са изчезнали, „случаят на този пациент е много показателен за излекуването от ХИВ“, казва пред АФП Кристиан Геблер, лекар в берлинската болница „Шарите“, която провежда терапията.

 

 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...