„В зависимост от това къде живеем, от конкретните метеорологични условия – сезонните алергии могат да започнат още от февруари и да завършат в средата на октомври.

България е една цъфтяща страна. От средата на февруари започва цъфтежът на дървесните видове от семейство Брезови, а до средата на октомври продължава да цъфти амброзията.
И малко данни – всеки четвърти в света е с алергичен ринит. През последните 20 години честотата на алергичните заболявания нараства рязко. 30% от населението има алергичен ринит, бронхиална астма имат 20%. Тези заболявания са прояви на една и съща функционална система – заболявания на единния дихателен път. 

Симптомите са кихане, както и „залповото“ кихане – тоест поредица от поне 7 последователни кихания. Сърбежът също е реакция от алергия. Той може да е в носа, очите, небцето и ушния канал. Воднистата секреция от носа е също признак на алергия. Има и редуване на „течащ“ нос и запушен нос, нарушено обоняние, конюнктивит. В резултат на тази симптоматика се получава главоболие, сънливост, физическо неразположение. Пациентите се оплакват от отпадналост, оплакват се от умора, раздразнителност, имат нарушения в съня. При учениците може да доведе до влошаване на успеха им. 
При първи симптоми на алергия е необходимо да се направи консултация и преглед с алерголог, а не да се прибягва до самолечение“, е категорична д-р Иванова. 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *