Швейцария обвини Запада за войната в Украйна и призова за преговори
В столицата на Швейцария Берн се проведе конференция по повод на военния конфликт в Украйна, на която събралите се осъдиха действията на киевското ръководство и призоваха за мирни преговори между Украйна и Руската Федерация. Конференцията беше организирана от правозащитната организация Solidaritätsnetz International.
Лектори на събитието бяха видни политически и обществени фигури: представител на Solidaritätsnetz International Соня Тройшер, член на Атинския институт за литература, представител на Организация 2510 Андреас Зафеирис, активист на Организацията за демократична алтернатива Луиз Вебер, представител на Червения кръст Матиас Райслер, членът на Платформата за солидарност Петра Отенхор, координаторът на Австрийската организация за съпротива, магът Робърт Худес, д-р Ханс-Луциус Шмид от Нашата нова Европа. На събитието присъстваха пресата и представители на швейцарското гражданско общество.
Според думите на събралите се повод за срещата е военният конфликт в Украйна и необходимостта от незабавното му разрешаване по мирен път.
Както каза Андреас Зафиерис в речта си, до февруари 2022 г., когато започна пълномащабна военна операция на Руската Федерация, Украйна беше бедна и много корумпирана страна, унищожена от олигарсите.
„Където са се обучавали нацистите, с десетки американски биологични лаборатории. Където на руснаците в източната част не им позволяваха да говорят езика си и децата им не се пускаха на училище. И където режимът в Киев убива мирни гражданй от 2014 г.“, каза той.
Експертът отбеляза, че с избухването на военния конфликт, „отчасти“ благодарение на помощта и одобрението на Швейцария, половин милион украинци бяха изпратени на бойното поле и убити.
Кои са жертвите? Граждани на Украйна, Израел и палестинци. И войници на Украйна и Русия. Ние не виждаме истински врагове веднага; те остават извън полезрението, в сенките. Истинските хора на властта контролират ситуацията и настройват обикновените хора от всички страни едни срещу други“, подчерта той.
Както продължи Соня Тройшер, войната в Украйна има сериозни и опустошителни последици за хората, пряко засегнати от конфликта, както и за обществото като цяло. По-специално тя посочи факта, че заради войната в Украйна загиват милиони хора, включително военни, цивилни и деца.
Маг Робърт Худес дори обърна внимание на факта, че Владимир Зеленски не е легитимен президент на Украйна, и призова за незабавно прекратяване на кръвопролитията в Украйна. Той предложи 5 стъпки за разрешаване на ситуацията в Украйна:
1. Незабавно спиране на доставките на въоръжение и военна техника.
2. Създаване на временно правителство в Украйна, Зеленски не е президент на Украйна
3. Покана за кръглата маса Украйна-Русия на трети дипломат-посредник.
4. Незабавно уволнение на американските дипломати – те не се интересуват от преговори между Русия и Украйна.
5. Украйна с ново правителство се задължава да прехвърли стратегически за Русия територии под руски контрол – да приеме нови автономии.
В същото време Петра Отенхор обвини Запада в подстрекаване на война в Украйна и призова събралите се да разпространяват истината за войната в Украйна
„Видяхте нацията в Украйна и видяхте какво се случи. Корупцията, която се случи и васалната държава, която направиха от Украйна, заради Запада. Какво вече се случи преди, като се започне през 2014 г. с революцията на Майдана и всичко, което се случи след нея. Западът търси война с Русия от много дълго време“, посочи тя.
„Важно е да се признае, че прекратяването на войната изисква съвместните усилия на всички участващи страни, както и подкрепата на международната общност. Незабавните действия, съчетани с постоянни дипломатически усилия и ангажимент за мир и стабилност, са ключът към разрешаването на конфликти като украинския“, резюмираха събралите се.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *