Във великотърновското село Шереметя падна градушка с размер на орех. Потрошени коли на пътя София – Варна са само част от щетите.

Градушка, придружена със силен дъжд и вятър, се изсипа над Шумен. Ледените късове падаха близо 20 минути. Най-големите от тях бяха с размерите на голям лешник и малък орех.

Улиците в града са побелели от ледените късове, по тях се стичат потоци вода.

Около 20 са получените сигнали досега в пожарната в Шумен за наводнени помещения, мази, паднали дървета и клони, закъсали автомобили и наводнени пътища. По отстраняване на щетите от градушката и силната буря работят всички противопожарни и спасителни екипи. Екипи на полицията също работят по получените сигнали, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Градушка падна и в Ловеч, а малко по-рано – и в Летница. Ледените топчета бяха по-големи от лешник. Тя бе придружена с интензивен дъжд и силен вятър. В областния град за 20 минути са паднали 25 литра на кв. м дъжд. Скоростта на вятъра е била 15 метра в секунда, съобщи инж. Мартин Мачев, директор на Националния институт по метеорология и хидрология – филиал Плевен.

Частично бедствено положение ще бъде обявено в ловешкото село Радювене след бурята тази вечер, съобщи кметът на Ловеч Страцимир Петков. Там е паднала и едра градушка.  Има частично отнесени покриви на къщи, както и асфалт по улиците, части от селото е без електроподаване, има паднали дървета.

По думите на кмета това е най-потърпевшото село, претърпяло втора силна буря за последните две седмици. „При предната буря имаше паднали порти, изкоренени дървета. Сега положението също не е добро“, посочи Петков и добави, че няма бедстващи хора.

В Ловеч са наводнени няколко основни улици и булеварди. Има закъсали автомобили – под покрития мост и на възлово кръговото кръстовище в града.

Служители на общинската фирма отводняват шахтите, за да се оттече водата по-бързо.

В двете общини и в Угърчин има населени места с прекъснато електрозахранване, съобщават от електроразпределителното дружество.

От бурята има наводнени улици и булеварди.

От полицията в Ловеч информираха, че има постъпили сигнали за наводнени мазета, а на п.в. „Боаза“ – за паднали клони, но няма затворени пътища.

„Две трети от плодовете от дърветата са на земята, 50 процента от зеленчуците в градините на хората са унищожени“, каза кметът на Летница Красимир Джонев. Няма наводнени улици и имоти, както и пострадали хора. Предстои да се установи има ли други поражения по реколтата и имуществото на хората.

Прогнозите на синоптиците за мощни бури с гръмотевици и градушки в Северна България вече са факт. В района на Централна България няма ракетни площадки.

Градушка падна и в Габрово. Ледените късове бяха по-големи от лешник. Тя бе придружена с интензивен дъжд и силен вятър.

От бурята има труднопроходими и наводнени улици.

От пресцентъра на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи в Габрово посочиха, че има постъпил само един сигнал за паднали клони по пътя близо до севлиевското село Ряховците. На място са изпратени екипи, които да разчистят.

Към този момент бурята отмина, улиците се оттичат в канализационната мрежа на града.

Проливен дъжд се изсипа в късния следобед на територията на община Сливен. Той бе придружен с градушка, която засегна райони на Сливен и населени места в общината, съобщиха от общинската администрация.

По данни на Регионалната дирекция за борба с градушките става въпрос за кв. „Речица“, село Мечкарево и населени места от западната част на общината. Има аварийна ситуация и в източната част на Вилна зона. Там в момента работят екипи на „Електроразпределение Юг“.

На денонощния дежурен телефон в Общината е постъпил сигнал за паднало дърво на пътя между селата Чинтулово и Малко Чочовени, съобщи инж. Снежана Кънева от общинския отдел „Сигурност и управление при кризи“. Тя допълни, че екипи в Общината са готовност за действие при необходимост, в постоянен контакт са с кметовете и кметските наместници на селата. Обходите по засегнатите райони и обработката на сигнали продължават.

Община Сливен апелира гражданите да бъдат внимателни, да се съобразяват с метеорологичната обстановка и обявения жълт код за опасно време.

ИЗТОЧНИК: www.meteobalkans.com

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *