35% повече розов цвят спрямо предишната година са събрали розопроизводителите през 2024 г., отчитат от Министерство на земеделието и храните. Съчетанието от по-голям размер реколтирани площи до момента и повишен среден добив от декар води до увеличение на произведеното количество розов цвят, сочат анализите на експертите.

Така реколтата през тази година се оценява на 16 855 тона прибран розов цвят, докато година по-рано тя е била едва 12 482 тона. Реколтирани са всички розови градини, заявени за обработване – 4786 ха, докато година по-рано те са били с близо 9% по-малко – 4406 ха. Средният добив през 2024 г. се оценява на 352 кг от декар, което е ръст от близо 25% на годишна база.

Браншът очакваше добивите също да бъдат над миналогодишните нива, като прогнозите сочеха категорични количества над 220 кг от декар по данни на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България.Заради по-добрата реколта обаче изкупните цени вероятно ще се задържат в рамките на миналогодишните стойности – 3,70 – 4 лв./кг, докато разходите както за работна ръка, така и за грижа за градините се увеличават.

източник: www.agri.bg

 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...