Припомняме, че от откриването си през 1886 година до днес училището е неразривно свързано с историята на образователното дело в града. Към настоящия момент то е най-голямото в област Бургас. Този дом на учението е приемник и продължител на първото българско училище в града.

Обявените паралелки и тази година са широкоспектърни и предлагат много възможности за развитие след дипломиране. Ето какво ще учат бъдещите осмокласници:Паралелката с профил „Изобразително изкуство“ е единствената в областта. Важно за кандидатстване в паралелката
Заявление за полагане на изпит за проверка на способностите по изобразително изкуство се подава от 21 до 31 май в училището, в което ученикът завършва VII клас. Изпитът е на 24 юни 2024 г. и ще се проведе в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Бургас.

Основната стратегия в учебната програма по изобразително изкуство е насочена към формиране на цялостен и задълбочен интерес към постиженията на националната и световната художествена култура, към стимулиране и разгръщане на индивидуалния творчески потенциал на всеки ученик и индивидуалните му възможности за пълноценно себеизразяване в изкуството.

Обучението се провежда в учебни ателиета по графика и живопис, декоративно-приложни изкуства, в специализирани ателиета по скулптура, оборудвани с пещ за печене на керамика и с пособия за работа със скулптурни материали.

Учениците придобиват знания и специализирани практически умения по съответния вид изкуство. Акцентът върху история на изкуството допринася за солидната теоретична подготовка на учениците, за формиране на естетическата им чувствителност, критерии за изкуството, богата естетическата и обща култура. Заниманията по компютърна графика и дизайн откликват на интереса на младите хора към дигиталното изкуство.

Училището разполага със собствена галерия. По традиция непрекъснато се поддържат колективни и самостоятелни изложби както в сградата на училището, така и в изложбени зали в Морското казино, в музеи, в изложбената зала на Съюза на художниците. Младите художници участват в множество регионални, национални и международни конкурси. Възможността за постоянни изяви стимулира идеите и творческо себеизразяване на учениците.

Паралелка с профил „Икономическо развитие“

Стратегията, заложена в учебната програма по география и икономика е с теоретична и приложна насоченост: учениците да осмислят значението, мястото и ролята на географските знания като основна и неотменна част от глобалните проблеми на съвремеността, обучението им да допринесе за формиране и повишаване на тяхната географска култура, за постигане на компетентност за ползотворно участие в обществения живот.

Основните модули в учебната програма са: природна и хуманитарна география на света, историко-географски региони, география на България, приложна география, картография, икономика.

Широкоспектърна е досегашната реализация на завършилите профилираната паралелка по география и икономика. Зрелостниците ще могат да кандидатстват с оценката от Държавния зрелостен изпит по география и икономика за редица специалности във висшите учебни заведения: „Туризъм”, „Геология”, „География”, „Регионално развитие и политика”, „История и география”, „Социална педагогика”, „Политология”, „Международни отношения”, „Бизнес администрация”, „Публична администрация”, „Икономика на отбраната и сигурността”, „Маркетинг”, „Стопанска логистика”, „Финанси” и много други.

Паралелка с профил „Хардуерни и софтуерни науки“

Обучението в това направление цели:

Да ориентира учениците в основните направления за приложение на информатиката като интердисциплинарна наука в съвременното глобално свързано общество.

Да развива аналитичното и креативното мислене на учениците при търсенето и намирането на софтуерни решения.

Да подготвя учениците към постигане на високи резултати на конкурсните изпити във висшите учебни заведения и професионалната им реализация в софтуерния бизнес.

Училището разполага със съвременна, подходяща техника за усвояване на знания и придобиване на компетентности в сферата на ИКТ: две новооборудвани терминални зали, четири компютърни кабинета, мултимедия.

Завършилите профила могат да се реализират в сферата на IT сектора и електронните медии, да извършват творческа и приложна дейност в областта на мултимедийните информационни и уеб технологии, да разработват софтуерни и арт продукти на съвременно ниво. Зрелостниците ще могат да кандидатстват за редица специалности във висшите учебни заведения: „Софтуерно инженерство”, „Съдебни инженерно-технически експертизи”, „Техническа безопасност и електротехническа експертиза”, „Инженеринг и експлоатация на енергийни системи”, „Приложна информатика и уеб дизайн”, „Бизнес информационни технологии”, „Интегрирани компютърни системи и комплекси”, „Мултимедийни технологии и уеб дизайн” и много други.

За повече информация: СУ„Св. св. Кирил и Методий“ гр. Бургас, тел: 056 846034 или посетете сайта – sukim.bg

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *