В Бургас се проведе важна среща на заинтересованите страни за добив на черна мида и регулаторните механизми в българската акватория на Черно море. Срещата подчерта важността на координираното действие между всички институции за предотвратяване на бракониерството и гарантиране на безопасността на черната мида на пазара.

 

Организирана от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/, събитието събра представители на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, Регионалната дирекция „Гранична полиция“-Бургас, Басейновата дирекция „Черноморски район“, рибарски сдружения, собственици на мидени ферми и други заинтересовани страни. На срещата не бяха поканени представители на медиите и граждани

Директорът на иара Николай Георгиев посочи два основни аспекта на проблема с бракониерската мида. Първо, ИАРА продължава да издава документи за добив на мида от водолази без надлежно разрешително, което е в нарушение на Европейския регламент 853, който изисква зониране на местата за добив:

 

По време на срещата се изясни, че между БАБХ и ИАРА липсва необходимото сътрудничество при обмена на информация и документи при открити нарушения, като колко мида е уловена и колко е преминала в пречиствателни станции преди да стигне до крайния потребител. Николай Георгиев посочи:

Важно уточнение беше направено относно необходимостта Националната агенция по приходите /НАП/ също да участва в проверките заедно с другите институции, тъй като липсва връзка между изваденото от бракониерите и регламентираното на пазара.Обсъдено беше и съвместното взаимодействие между всички институции при създаване на евентуални ограничителни режими за забрани за улов в чувствителни черноморски зони с установени потенциални рискове от заустване на отпадни води или наличие на химически заводи в близост. Д-р Николай Георгиев заключи:

 

 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *