Той е от хората, доказали през годините, че умеят да смиряват конфликтите и да подчиняват политическите различия на общи, полезни за всички цели и начинания

България да чуе и види Бургас! В едно изречение това е обяснението за водаческото място на Димитър Николов в листата за избори за 51 Обикновено народно събрание. Но – заради многото въпроси на бургазлии и към мен, и към кмета – намирам за нужно да кажа малко повече:

– Димитър Николов не просто не изоставя града, обратното – поставя го в центъра на общественото внимание, като единствена възможна алтернатива на хаоса, обзел държавата през последните 3 години.

– Това е демонстрация на „модела Бургас“, където – въпреки шарения парламент и различните политически сблъсъци, не много по-различни от тези на държавно ниво – градът се развива неуморно, общественото съгласие за неговото бъдеще не просто е постигнато, но представлява практична програма, стъпки по която се правят всеки ден.

Много бургазлии казват „Ние гласуваме за Николов като кмет, но не гласуваме за ГЕРБ като партия“. Истината е, че през последните две години ГЕРБ вече не е просто една от партиите в България. Тя остана единствената монолитна политическа сила, която все още полага някакви усилия, за да има държава в България, а не е потънала в блатото на постоянни политически войни. Вътрешни и външни. Това вече е истинска народна партия, която единствено разполага с целия административен капацитет и управленски опит, да се справи с перманентните кризи. В международен план ГЕРБ се оказаха през изминалите три години и като единствената формация, на чиято дума партньорите могат да разчитат. Нека припомним, че и в исторически план СДС и ГЕРБ са формациите, които се справиха с най-тежките кризи на България: От Виденовата зима, през Югославските войни и Гръцката финансова криза, до Бежанската вълна и Ковид-кризата. Казано простичко: няма кой друг. Усилията на всички останали политически формации, стига да са добронамерени, са добре дошли. Но ГЕРБ е единствената организация, която разполага с достатъчен човешки и управленски ресурс веднага да се заеме с решаването на кризите. И това личи както от програмите им – законодателна и управленска, така и от правителството на Росен Желязков, което беше предложено преди 3 месеца.

– Димитър Николов със завидния си управленски опит е избран не за да изостави град Бургас, а за да помогне на Бургас и България да не загуби стотици милиони от Плана за възстановяване и устойчивост. Всъщност, Димитър Николов излиза на тези избори, за да защити инвестиционните програми на Бургас и областта, които – както знаете – са национален рекордьор по реализирани и одобрени за реализация проекти. Политическата криза от последните 3 години доведе до това, че незначителната част от европейските средства се усвояват, а България се превръща в нетен донор на ЕС, което е парадокс – най-нуждаещият се да помага на останалите, а сам да не получава помощ. Но за това състояние е виновна единствено политическата безизходица, която може да бъде излекувана само от личности като Димитър Николов, доказали през годините, че умеят да смиряват конфликтите и да подчиняват политическите различия на общи, полезни за всички цели и начинания.

– Парадоксално, но подкрепата за Димитър Николов на тези парламентарни избори е много повече подкрепа за национален, отколкото за партиен вот. Трябва да си даваме сметка, че можещите българи стават все по-малко. Това го усещаме всички: от недостига на компетентни чиновници, до липсата на помощен персонал в кухните и хотелите. Опитът и уменията на хора като Димитър Николов са от малкото ни останали национални капитали, които сме длъжни да използваме, за да излезем от кризата.

– Не на последно място Димитър Николов излиза на тези избори, за да гарантира, че развитието на Бургас ще получи подобаващата се държавна подкрепа, която неизменно е получавало при управленията на ГЕРБ и че развитието на града ще продължи в посоката и темповете, които всички желаем.

– Най-важното за мен: вие познавате маниера на избори на Димитър Николов. За близо две десетилетия не сте чули от него една лоша дума срещу опонент, нито едно „грубо политическо влизане“ срещу представители на други политически формации. Точно обратното – той винаги е пожелавал и помагал на опонентите да дават най-доброто от себе си по време на избори, да обясняват идеите си, да критикуват, да предлагат алтернативи. Защото, както това беше добро за града, така ще бъде добро и за България. Неговата диалогичност, добро възпитание и спокойствие са етикет за модерен европейски политик, от каквито остро се нуждаем. В голяма степен са еталон и стоицизмът му и добронамереността, с която посрещаше и посреща хилядите атаки на опонентите си.

В заключение: Димитър Николов не само не напуска Бургас. Той участва в изборите, за да се върне още по-силен и убедителен като кмет на града и да завърши започнатото. Неговото участие на тези избори ще припомни на всички българи, че в България има модел на ускорено развитие и благополучие, на общи усилия и добри резултати, въпреки кризите и разделенията. И това е моделът Бургас и Бургаска област.

ИЗТОЧНИК – ФЛАГМАН

АВТОР – ЛЮБЕН ДИЛОВ – СИН

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...