За първи път в историята на художествената гимнастика се провежда Европейска купа в Баку (Азербайджан). България е представена от индивидуалистките във възраст „жени“ – Боряна Калейн и Стилияна Николова.
На нов вълнуващ формат при жените станахме свидетели през последните два дни. Най-добрите 16 гимнастички от квалификацията се класираха за първите в историята – „Крос битки“.
Стабилна и уверена игра демонстрира Стилияна Николова и закономерно спечели „Крос битките“ на Европейската купа. Последователно възпитаничката на Валентина Иванова, отстрани Камила Сеидзаде от Азербайджан на осминафинала в двубой с топка. На четвъртфинала срещна представителката от Словения – Екатерина Веденеева и с резултат от 37.200 на обръч, продължи към полуфинала, където една срещу друга я видяхме с Боряна Калейн със съчетание с бухалки. 0.150 разлика между двете български грации определи финала между Николова и Рафаели. 32.800 бяха достатъчни на Стилияна да се превърне в първата шампионка в „Крос битките“ в това историческо състезание.
Завършилата на второ място в квалификацията, Боряна Калейн, също показа стабилна игра в четирите уреда днес. Възпитаничката на Марияна Памукова отстрани последователно на осминафинала Андреа Вердес от Румъния и Милена Балдасари от Италия на четвъртфинала. В оспорвана „битка“ между двете български представителки на полуфинала, Боряна Калейн отстъпи с минимална разлика. За съжаление в съчетанието с лента за определяне на трето и четвърто място срещу Дария Атаманов, Калейн допусна неточности и завърши на четвърта позиция.
Три финала за Боряна Калейн в утрешния финален ден на обръч, топка и лента. Сред най-добрите осем на бухалки намери място Стилияна Николова. Припомняме, че за финалите се класира по една представителка от страна.
Съдия за България на това състезание в индивидуалната надпревара бе Филипа Филипова.
Европейската купа е първото по рода си състезание в историята с толкова динамичен и вълнуващ формат. Цялата идея е дело на Техническия комитет към Европейската гимнастика, начело с президента на комитета – Евангелия Трикомити. Част от Техническия комитет е и топ съдията ни Християна Тодорова, Евгения Виляева, Александра Пискупеску, Изабел Де Косио, Елисо Бедошвили и Елена Алипранди. Цялото състезание е с награден фонд от 40 000 евро. Любопитен факт е, че за „Крос битките“ са абонирали да гледат толкова, колкото и на провеждащото се в момента също Европейско първенство по спортна гимнастика.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...