На предизборен митинг в Пенсилвания беше извършен опит за атентат срещу кандидата за президент на републиканската партия Доналд Тръмп. Стрелецът е бил ликвидиран от службите за сигурност, а Тръмп е бил улучен в дясното ухо. Това на кратко е фактологията.

„Компасбг“ няма да се фокусира върху подробности от случката. Те тепърва ще бъдат озвучавани от медиите.

 

Какво обаче е политическото значение на този опит за убийство и как ще се отрази на света, и в частност в България и Европа?

След драматичното представяне на президента Байдън на дебата излъчен по CNN, последвалите му гафове, когато Зеленски бе представен от Байдън като Путин и наричането на вице-президента Камела Харис – Тръм, ситуацията за демократите не изглежда добре. Все повече гласове сред поддръжниците на демократическата партия призовават Байдън да се откаже от надпреварата и да бъде заменен с друг кандидат, с по-големи шансове за победа на изборите.

Какво ще стане ако Тръмп бъде отстранен от надпреварата за поста президент?

Вероятността демократите да останат на власт става реална.

Това, което касае България и Европа е, че войната в Украйна ще продължи. Ще продължат и насаждането на Джендър идеологията, смяната на половете, зелената сделка и санкционната политика срещу Русия, която съсипа икономиката на Европа.

Сценариите, в които демократите могат да запазят Белия дом са повече от един.

Най-опасният за Европа обаче е вариантът, в който Русия може бъде провокирана да направи нещо драматично и в отговор да бъде обявено военно положение в Америка.

В този случай изборите ще бъдат отложени и Байдън остава в Белия дом.

Напомняме, че предстои предаването на самолети Ф16 на Украйна, с които да могат да бъдат нанасяни удари по вътрешността на руската федерация.

Защо е опасна тази ситуация?

Русия преди месеци заяви, че ако бойни самолети излитат от територията на други държави и нанасят удари по руска територия, Русия ще отговори като разрушава летищата, от които тези самолети излитат. Най-подходящите държави които имат техническата възможност да осъществят тези полети са Румъния и Полша. И двете държави са членки на НАТО.

Всички добре знаем за прословутия член 5-ти на НАТО, който задължава държавите членки да се включат в общи военни действия срещу друга държава в случай на агресия.

Бомбандирането на военни летища определено е такова действие.

Ако този сценарий се разиграе, българското правителство ще трябва да обяви война на Русия с всички произтичащи от това последствия, включително и изпращането на войски на украинския фронт.

Америка ще обяви военно положение, а Байдън ще остане на кормилото на САЩ.

Европа…. Европа няма да е това, което беше.

Светът няма да е това, което беше.

 

п.п. Политици, които не са в добри отношения със САЩ изгубили живота си или пострадали през последните няколко месеца:

– Робърт Фицо президент на Словакия – опит за убийство.

– Виктор Орбан президент на Унгария – катастрофа с кортеж.

– Ебрахим Раиси президент на Иран – катастрофа с хеликоптер.

– престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман ал Сауд – взривена кола.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...