В новия студентски град ще бъде изграден високотехнологичен кампус с две сгради за общежития и една сграда за учебен корпус с допълнителни пристройки. Академичният център ще включва също научно-изследователски лаборатории и библиотека. Предвидени са зони за отдих, спорт и медицина, развлечения, културни събития и галерия на открито и сгради за хранене, като от кметството не изключват варианта в кампуса да се изградят и заведения. Студентите ще имат възможност да използват електрически велосипеди за придвижване в зоната, ще има и зарядни станции.

Концепцията за образователната инфраструктура е разработена от екип от архитекти в община Бургас след проведени анкети и допитване до висшите учебни заведения в града – държавният „Проф. д-р Асен Златаров“, Бургаският свободен университет и филиалите на Софийския университет и Националната художествена академия. Местната власт се е допитала и до Студентския консултативен съвет към кмета, който функционира в черноморския град през този мандат и чиито представители пряко участват във вземането на решения за младите хора.

Докъде е проектът
Студентският кампус в Бургас все още е на ниво идейна концепция. Тепърва предстои общината да пусне обществена поръчка за изготвяне на проект по заданието, да организира обществено обсъждане и да уточни детайлите по пътната логистика, обслужващите улици, зони за паркиране, зелени зони, вертикални планировки, съседните сгради, както и да комуникира със собствениците на съседните имоти. Това трябва да се случи тази година, за да не се изгубят вече дадените пари.

Въпреки че градът ще получи 3,4 млн. лв. през 2024 г. от МРРБ, тази сума е крайно недостатъчна. С нея общината може да започне строителството. „Най-вероятно ще започнем със строителството на първата сграда за общежитие и на учебния корпус, за да осигурим поне най-необходимите сгради за бургаските университети и за тези, които имат разкрити филиали на територията на града“, заяви пред „Капитал“ кметът на Бургас Димитър Николов.

www.capital.bg

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *