„Горд съм да бъда музикант, да съм част от музикалния бизнес, но голяма част от него у нас е още в един друг век. Надявам се скоро, благодарение на усилията, които заедно полагаме, да успеем да направим крачката в 21 век. Щастлив съм, че експерт като Уил Пейдж е тук сред нас, защото огромна част от музикантите по света са отдавна в музикалните платформи. Много от българските музиканти обаче имат тепърва да учат в тази посока“, каза министърът на културата Nayden Todorov / Найден Тодоров в началото на „Интензивен курс по музикален стрийминг с Уил Пейдж“.
Тазгодишното издание на дългосрочната професионално-образователна програма на Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ е във формат целодневен мастърклас с един от най- големите световни експерти в областта на музикалната икономика Уил Пейдж.
Министър Тодоров разказа подробно за опита си като мениджър на Софийската филхармония и за алтернативните канали, по които музикалният културен институт достига до своята публика, разширявайки я. „Много малко хора днес могат да си позволят да отделят цял един специален ден, в който да посетят спектакъл, сега използваме всяка възможност, всяка свободна минута, която успеем да заделим и тогава идва ролята на компютъра или телефона“, посочи министър Тодоров. Като пионери в света на класиката в това отношение той посочи Берлинската филхармония, Кралската опера в Лондон, Метрополитън опера. „Популярната музика е доста по-напред, но се оказа, че класическата музика има много повече почитатели, отколкото ние сме смятали“, посочи министър Тодоров. Като пример той посочи фактът, че, например, след турне в Китай, или Южна Америка, качените в интернет платформи изпълнения на Софийската филхармония рязко увеличават гледанията си. Министър Тодоров посочи и пандемията от Ковид-19 като катализатор за популяризирането на потреблението на изкуство през онлайн пространството.
Уил Пейдж е бивш главен икономист на една от най-големите платформи за стрийминг на музика “Spotify”, автор е на „Икономика на Тарзан“, публикувана и под заглавието „Завъртане“ /Pivot/. Автор на изключително популярния и широко очакван ежегоден доклад за глобалната стойност на музикалните авторски права и редовен сътрудник на BBC, “Financial Times” и “The Economist”, както и на “London School of Economics”, “Edinbourough Futures Institute и Royal Art Society”.
Интензивният курс е насочен към професионалисти и хора с познания в музикалната индустрия, които искат да задълбочат разбирането си за нея, да са в крак с глобалните тенденции и да се развиват успешно в конкурентен пазар.
@ BAMP / БАМП
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...