Проливни дъждове и бурни ветрове са създали кризисни условия в югозападните части на Словашката република, за които е обявена трета степен на опасност от наводнения. Най-силно засегнати са Девинска Нова Вес, Захорие и Миява, където дъждовете са достигнали значителни количества. Властите призовават жителите да спазват наложената забрана за влизане в наводнените райони.

 

В окръг Малацки пътищата са непроходими в участъците: Ступава – Малацки, Ступава – Лозорно, от Кухиня в посока Пернек.

В гр. Кухиня има наводнение от местния язовир.

Пътят от Лаб в посока към Висока на Морава е непроходим.

Затворено е шосето от Братислава към Девинска Нова Вес.  В кв. Петържалка е затворено шосето към Виена.

 

Шофьорите се призовават да използват алтернативни пътища, да шофират с повишено внимание или изобщо да не шофират, освен в крайна необходимост.

 

Не функционират и редица железопътни линии, включително тази от Братислава до Виена.

Изцяло затворен е граничният пункт „Бродске-Ланжхот“.

 

МВнР препоръчва на българските граждани, намиращи се на територията на Словашката република да се информират за актуалното състояние на пътищата и транспортните линии, стриктно да спазват указанията на местните власти и да избягват засегнатите райони.

 

При необходимост от съдействие, българските граждани в Словашката република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в гр. Братислава на следните номера: тел.: +421 2 544 15 308, +421 2 544 359. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected].

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...