Трети ден пожарникари се борят с огромен пожар в депото за отпадъци край созополското село Равадиново, в което се извозва боклукът на три общини – Царево, Приморско и Созопол. Местните сметопочистващи фирми пълнят камионите с боклук, но не ги разтоварват заради огнената стихия. Така Южното Черноморие е на крачка от сериозна криза с боклука, ако не бъде разрешено депонирането на отпадъците на друго място.
Дали е имало адекватни действия и дали пожарът не е резултат от запалителните дейности отпреди това, за които съобщават местни жители. Отделни огнища имало още в началото на лятото и през целия сезон, а пожарникарите в момента не могат да овладеят пламъците поради дълбочината, на която сметището тлее. На едно място потушават, на друго се разраства и се получава омагьосан кръг, казаха пред Флагман.бг очевидци.
„В края на юли и началото на август съдействахме с инертен материал от село Веселие, което е в непосредствена близост, за да локализираме пожара. Общинските коли са в непосредствена близост до сметището. Тогава ситуацията беше овладяна, но какво се е случвало под боклука и сърцето на огнището, нямам представа. Сега имаме по-сериозни проблеми и очакваме на днешната среща в Бургас с директора на екоинспекцията Павел Маринов да ни бъде издадено разрешение да извозваме боклука до Бургас, което ще ни затрудни заради по-далечното разстояние, но все пак е решение“, каза пред Флагман.бг кметът на Приморско Иван Гайков.

„Пожарът застрашава Черноморието от криза с отпадъците, а общините се информираме самостоятелно, а не от членове на сдружението. Получаваме непрекъснато информация за забелязан гъст дим. Това е безотговорно“, каза пред Флагман.бг кметът на Царево Марин Киров.
Депото в Равадиново е създадено преди няколко години и вече е с изчерпан капацитет. Трите общини членуват в регионално сдружение, инвестират в него, плащат си за извозване на отпадъците. Депото за отпадъци има мениджмънт в Созопол, откъдето не дават ясна информация за случващото се в момента.
А запознати с казуса казват, че имало запалителни процеси в депото още в началото на летния сезон, но институциите не били известени адекватно. Единствено имало засипване с пръст.
Скандалното е, че нито РИОСВ-Бургас, нито общините бяха известени за пожара в депото. Това е проблем, защото пред нас стои предизвикателство да извозваме отпадъците. РИОСВ е информирана и искаме разрешение да извозваме в друго депо. Приморско и Царево събират отпадъци, камионите стоят пълни, няколко дни са събирали. Имаме резервни празни, но съвсем скоро и те ще се изчерпят“, каза пред Флагман.бг кметът на Царево Марин Киров.
Директорът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов се ангажирал и лично работи да се извозва боклукът на трите общини в депото в Братово.

„В момента се съгласува споразумение за сътрудничество между депото в Созополско и това в Бургас, това е временна спешна мярка на базата на регионално сътрудничество.
Вчера ни информираха за пожара и веднага сме предприели необходимите мерки, за да избегнем криза с отпадъците.
Няма опасност за хората, измерването, което направихме, показва, че не разрушават нормите на концентрация във въздуха. Овладява се положението и до обяд трябва да бъдат взети мерки“, каза пред Флагман.бг Павел Маринов.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...