България www.mod.bg

„Това, което видяхме днес е впечатляващо. Наблюдавахме част от процеса по усилване на източния фланг на НАТО. Той започна с формирането на многонационалните бойни групи“. Това заяви днес, 4 юни, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов пред журналисти след демонстрирането на способности на учението „Тракийски воин -2024“ на учебен полигон „Корен“.

Той припомни, че у нас също беше развърната многонационална бойна група с рамкова държава Италия. В нея, освен България с механизирана рота и офицери в щаба на групата, участват и други държави. Генерал-лейтенант Попов посочи, че в това учение е демонстриран следващият етап от интегрирането на многонационалната бойна група в общите планове. „Първият етап беше интегриране на тактическо ниво, а сега виждаме важния процес по интегриране в системата за командване и управление, под българско командване, и изпълнение на тактически и оперативни задачи. Това е ценен етап, тъй като е надграждане на способности“, отбеляза заместник-началникът на отбраната. „Доволни сме, че командването на Сухопътните войски постигна много добри резултати“, заяви генерал-лейтенант Попов.

В най-голямото за тази година учение на Сухопътните войски участваха над 2000 военнослужещи с до 700 единици техника. В „Тракийски воин – 2024“ се включиха и формирования от Многонационалната бойна група на НАТО в България, военнослужещи от 181-ви артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси, САЩ, формирования на българските Военновъздушни сили, екипи от Военномедицинска академия, служба „Военна полиция“, представители от Военна академия „Г. С. Раковски“, офицери и курсанти от НВУ „Васил Левски“.

В рамките на учението усилията бяха фокусирани върху повишаване на уменията на Командването на Сухопътните войски и Втора механизирана бригада за планиране и водене на национална с преход към съюзна отбранителна операция, повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието със съюзните формирования, както и усъвършенстване на системата за командване и управление на полевата система за пренос на данни и на придобитата сателитна система „Starlink“. По време на „Тракийски воин – 24“ в районите на учебни полигони „Корен“ и „Ново село“ бяха проведени бойни стрелби с механизирани, танкови и артилерийски формирования, както и стрелби със средствата за непосредствена авиационна поддръжка, с реактивната система за залпов огън „HIMERS” и бяха използвани безпилотни летателни средства, на въоръжение в маневрените формирования на Сухопътните войски.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *