Космическият кораб Solar Orbiter, използвайки своите инструменти, регистрира появата от обратната страна на Слънцето на най-мощното изригване в настоящия слънчев цикъл, започнал през 2019 г.

Учени от Европейската космическа агенция анализираха данните, получени от сондата Solar Orbiter, която изучава Слънцето, и установиха, че на 23 юли на нашата звезда е станало най-мощното изригване от клас X14 за последните 5 години. Това освобождаване на радиация и енергия също беше придружено от голямо изхвърляне на коронална маса.

Но това изригване се случи от другата страна на Слънцето, тоест тази, която не беше обърната към Земята, и следователно нямаше отрицателни последици за нашата планета, пише Space.

Изригванията от клас X могат да причинят дълготрайни слънчеви бури, които могат да доведат до глобално прекъсване на енергийните системи на Земята, както и прекъсване на радиокомуникациите.

Но това се случва, когато радиацията е насочена към нашата планета. Този път жителите на Земята имаха късмет, защото от другата страна на Слънцето се случи изригване от клас X14.

Клас X е на върха на скалата за класификация на слънчевите изригвания и е 10 пъти по-мощен от клас M, който е втори в списъка. Следват изригвания от клас C, B и A, които не са толкова опасни за Земята. Всеки клас има цифрово обозначение от 1 до 10, което показва приблизителната мощност на изригването. Но клас X няма такива ограничения и следователно светкавиците от този тип могат да имат числа от 1 до безкрайност.

Според учените най-мощните експлозивни събития от обратната страна на Слънцето през последните 5 години са изригване от клас X12 (настъпило на 20 май 2024 г.) и изригване от клас X10 (настъпило на 17 юли 2023 г.). Що се отнася до най-мощното изригване, насочено към Земята през същия период, то се случи на 14 май тази година и беше изригване от клас X8.9.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...