Уникален за България тракийски храм от III в. пр. Хр. е разкрит на Голямата могила в район „Южен“, която се проучва за трета година от екип на Регионалния археологически музей в Пловдив. Обектът е посетен от кмета на Пловдив Костадин Димитров и заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Те са обсъдили с директора на музея доц. д-р Костадин Кисьов възможността храмът да стане туристически обект.

Кметът е споделил гордостта си от работата на археолозите. „Поздравявам доц. Косьов и екипа му. Археологическият музей има приход от 83 хиляди лева, което означава, че има огромен интерес към експозицията. Тази година Община Пловдив е заложила 600 хил. лв. за проучвания, предстои да бъдат открити Небет тепе и Източната порта, а от понеделник започва археологическото проучване на Брезовско шосе“, предава думите на Костадин Димитров регионалната медия „Под тепето“.

Зам.-кметът Пламен Панов е допълнил, че предстои детайлно заснемане, а после задание за археологически парк. Освен експонирането на част от многото находки на Археологическия музей, тук може да има залесяване, облагородяване и детски атракции. Районната администрация следва да процедира тук ПУП за терен за култура. Ще подходим доста амбициозно, за да имаме проектиране и финансиране в следващите две години“, заявил на място зам.-кметът по култура Пламен Панов.

Техниката на строителството на храма е характерна само за региона то по времето на племената на бесите, одрисите и сапеите. Паметникът е добре запазен, всички автентични строителни елементи са открити на място, макар покривът да се е сринал от тежестта на насипа. Специалистите ще положат усилия за о пълното му възстановяване и експониране в автентичен вид.

 

www.namrb.org

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...