Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.

С одобрението на номинациите, както и с приемането на стратегическия дневен ред за следващите 5 години, приключи заседанието на европейските лидери и то с един ден по-рано от предвиденото.

Самата Фон дер Лайен призна, че италианският премиер Джорджа Мелони се е въздържала при вота на нейната кандидатура. Следващата стъпка – гласуването в Европейския парламент, се очертава да е доста по-трудна. То може да се проведе още на учредителната сесия на 18-ти юли, съобщава БНР.

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, Близкия изток, сигурността и отбраната и конкурентоспособността на ЕС. Освен това Европейският съвет потвърждава важността на сигурността и стабилността в Черно море и приканва Еврокомисията омисията и върховния представител за външната политика да изготвят съвместно съобщение за изграждането на стратегически подход на ЕС към региона.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...