Дебютното участие на България на Tanzmesse, най-голямата в света професионална платформа в сферата на съвременния танц и пърформанс, приключи успешно. На форума в Дюселдорф, Германия, страната ни присъства за първи път от 30 години под мотото Bulgarian Dancescapes, за да представи многообразието от артистични гласове, естетики и теми, както и динамичното развитие на българската сцена чрез артистичен каталог, включващ 21 танцови компании и хореографи с общо над 30 нови продукции от тази и миналата година.

 

Първият представителен щанд на България в рамките на Tanzmesse 2024 привлече множество посетители между 28 и 31 август – куратори, културни мениджъри и артисти. Изложбеното пространство бе разположено в Агората на форума, където се представиха участници от 80 държави, от Германия, Испания и Полша до Тайван, Япония, Сингапур и Индонезия. Проектът за първото българско участие, озаглавен “Bulgarian Dancescapes”, се осъществи от Фондация Пловдив 2019 – Европейска столица на културата и One Dance Festival с подкрепата на Министерството на културата на Република България.

 

Особено активна беше българската делегация от петима артисти – Яница Атанасова, Александър Георгиев, Коста Каракашян, Деян Георгиев и Неда Ружева от артистичния колектив Trevoga. Те имаха възможност да представят работата си, да установят контакти с институции, културни мениджъри, продуценти и артисти, както и да научат полезна информация, свързана с маркетинга, разпространението и създаването на танцови продукции в Европа и по света, например за резидентски програми в Лос Анджелис и възможности за финансиране в Германия.

 

България беше домакин и на едно от четирите официални вечерни партита в Tanzhaus, една от основните сцени в Дюселдорф, редом с Италия, Португалия и Австралия. Българското парти започна с изпълнение на живо на Bulgarian Cartrader, артистичен псевдоним на музиканта и композитор Даниел Стоянов, който по-рано постави рекорд за най-много разпродадени участия в Германия и спечели престижната награда Music Moves Europe 2024 със своята инди музика с доза поп, поезия и носталгия по 80-те и 90-те години. До края на вечерта професионалната публика на Tanzmesse 2024 танцува на дансинга с DJ GENTOFUNK – Марио Йорданов, едно от знаковите лица на българската клубна сцена.

 

Силен интерес и бурни овации от професионалната публика на Tanzmesse събраха 2 продукции от общо 19 в артистичната програма, свързани с България. Катерина Радева, мултидисциплинарен артист, която живее във Великобритания, представи своя автобиографичен спектакъл 40/40, посветен на живота зад граница и предизвикателствата пред жените с много самоирония. Идио Чичава превзе публиката с енергичния спектакъл, включващ пеене на живо през цялото време с танцовото изпълнение – VAGABUNDUS, копродукция на One Dance Festival преди три години със световна премиера в Пловдив, която не спира да се представя на водещите сцени в Европа и преди броени седмици откри международния фестивал Kunstenfestivaldesarts в Брюксел.

 

 

Българската делегация:

 

Яница Атанасова е хореограф, танцьор и преподавател в НБУ. Тя е автор на „Тази стая не съществува“, танцовия филм „Задължително приятно“ и пърформанса „Пастет“, отличен с Награда на публиката – ИКАР 2022. Последните й две продукции са “Ехо и никой” с отличие от НАТФИЗ и “Шило”, копродукция на Топлоцентрала и One Dance Festival, чиято премиера се състоя на 24 май тази година в Драматичен театър – Пловдив. Като танцьор тя участва в представленията „FreeFall” на хореографа Марион Дърова, “ДевеТте“на Анна Кабакова, в Сетивен онлайн театър на Inner Theatre Company, както и е част от трупата на Плейбек театър „Сторикечърс“.

 

Неда Ружева е част от колектива Trevoga, основан с двама нейни колеги и възпитаници на Академията за театър и танц в Амстердам – Антонина Пушкарева и Ерикас Жилайтис. Тримата се обединяват в желанието да обърнат хореографския процес наопаки, превръщайки всеки участник в съавтор на концепцията и съавтор в рамките на творческия процес. Творбите им издирват най-тревожните нотки на полираното настояще и ги връщат на зрителите като изкривени, чувствени отражения. Trevoga е част от селекцията на Aerowaves Twenty24. Дебютният им спектакъл „11 3 8 7“, копродукция на One Dance България и ICK Амстердам, е отличен с престижната награда „Best of Amsterdam Fringe Festival 2023“ и наскоро бе споменат в NRC.nl като едно от 5-те най-добри представления на холандския сезон 23/24.

 

Коста Каракашян е режисьор, продуцент, хореограф и писател, чиято работа е представена в NOWNESS, The New Yorker, Guardian, ELLE и още много чуждестранни издания. След като става най-младият участник в Dancing with the Stars – Виетнам, той основава Karakashyan & Artists, мултидисциплинарна компания от танцови артисти, които смело прекрачват жанрове, за да разказват силни социални истории. Проектите им включват танцово-кулинарните имърсивни (потапящи) спектакли „КУХНЯ“ (част от Нощ на театрите 2024), „Приказки в Космоса: Неземни тайнства“ и “Последният залез” на Регионалното депо за неопасни отпадъци – Габрово в копродукция с Гьоте-институт и в колаборация с Грийнпийс и Международното биенале на хумора и сатирата. Каракашян е отличен от Berlinale Talents 2024 и Forbes 30 под 30 Европа, като също и е член на Европейската филмова академия.

 

Деян Георгиев е актьор, танцьор и хореограф. Като студент в НАТФИЗ в направлението за драматичен театър, той става част от трупата на Театър „Българска армия“ за две години. Първата му хореографска работа е „Саломе“ в сътрудничество с Диана Добрева, което води до създаването на хореографията в „Одисея“ (Европейска столица на културата – Пловдив 2019), „Непознатото дете“ (Куклен Театър – София), „Синът“ (НТ „Иван Вазов“), „Камбаната“ (Античен театър – Пловдив), „Невидимите градове“ (Ботаническа градина – София), „Смъртта на звездата“ (MOVE), „Чисто“ (Музикален театър – София), „Love in reverse“ („Топлоцентрала“). Авторският му спектакъл  „Wired“, представян в Пловдив като продукция на One Dance Festival, е избран като в престижната мрежа за изгряващи хореографи в Европа – Aerowaves Twenty. Деян продължава да учи в Codarts – Ротердам и участва в обучителни програми, резиденции и фестивали в Южна Корея, Австрия, Франция, Египет и Германия.

 

Александър Георгиев е хореограф и танцьор, който изследва радикалната нежност на човешкото тяло и изгражда автентична естетика, като гледайки тялото отзад, като така го лишава освобождава от норми, очаквания и  предразсъдъци. Последните му творби изследват теми като политизирането на ануса, акта на „четене отзад“ и носталгията като метод на поетично архивиране. През 2022 г. той печели престижната национална награда ИКАР за „Силата на S“. Александър Георгиев е съосновател на артистичния екип STEAM ROOM и на Imaginative Choreographic Center заедно с хореографите и танцьори Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас. Той е асоцииран артист към Nomad Dance Academy Network и организации като Garage Collective, InterimKultur, Lokomotiva, LAV и PiedeBase.

 

 

Tanzmesse

 

Основано през 1994 г. като Tanzmesse NRW, международното изложение първоначално се концентрира предимно върху маркетинга и разпространението на танцови продукции. През следващите години Tanzmesse се утвърждава като най-важната международна платформа за развитие и разпространение на съвременните изпълнителски изкуства. Днес във фокуса на форума, който се провежда през две години, е обмяната на опити и знания, споделянето на нови практики и идеи, създаването на партньорски мрежи и популяризирането на нови продукции.

 

В Агората на Tanzmesse – експозиционната и презентационната сграда, всеки щанд представя отделни държави, публични и образователни институции, организации и артистични компании от сферата на съвременния танц и пърформанс. Артистичната селекция представя спектакли от различни континенти, а програмата включва още платформа за дискусии, презентации и лекции, студийна програма за творби в процес на създаване.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...