Той представи данни, според които през последните седем години общият преподавателски състав във висшите училища е намалял с общо 1527 души. От 2017 г. досега професорите във вузовете са с 420 по-малко, а доцентите – с 623. Заедно с председателя на НБС “Висше образование и наука” проф. Лиляна Вълчева Димитров коментира проблема с неосигурените средства за увеличение на възнагражданията във висшите училища от началото на тази година, въпреки че са предвидени в Закона за бюджета, а след това бяха направени и изменения на Закона за висшето образование.

Димитров и Вълчева обявиха, че утре ще участват в среща със служебния министър на финансите Людмила Петкова, на която да бъде обсъдено решение.

От 33 държавни висши училища в седем средната брутна заплата е от 2600 до 4200 лв. 16 са в групата от 2000 до 2500 лв. и 10 – под 2000 лв. Виждате, че в десет висши учебни заведения средната заплата е под обявената за страната. Те са от района на София, където знаете, че тя е и по-висока. Държавата е абдикирала от висшето образоние от години, каза проф. Вълчева. Тя посочи, че въпреки че системата е най-реформираната в страната, процентът от брутния вътрешен продукт, който се заделя за нея намалява.

На 10 април е изтекло публичното обсъждане на постановлението за увеличение на началните възнаграждения на асистентите, но законопректът е задържан от министерството на финансите и това е сред причините за изпратеното в понеделник отворено писмо на ВОН до институциите, с което се обявяват протестни действия от 20 май.

Докато не се публикува постановление, протестните ни действия няма да престанат, предупреди Вълчева и добави, че се подготвя и сезиране на европейските институции за неспазване на закона.

На пресконференцията Димитров представи и целите на започналата в началото на април национална кампания на КНСБ “По-високи доходи с твоя синдикат”. Заедно с вицепрезидентите Даниела Алексиева, Тодор Капитанов и Огнян Атанасов той посети Бургас и проведе срещи с ръководството на 12 предприятия, работещи в тях и кмета на града Димитър Николов. В центъра на Бургас бе разположен и информационен център, на който гражданите можеха да се запознаят с дейността на синдиката, да подават сигнали за нарушения на трудовите им права.

“Всичко, което правим през механизмите на колективното договаряне, е насочено към това как заплатите да растат съобразно очакванията и нуждите на хората и конвергиращите се цени нагоре в България. Вече посетихме 1/3 от областите в България, бяхме в около 60 предприятия от предвидените 150 по време на кампанията, обясни Димитров.

Той посочи, че в “Бургас бус” с ръководството на дружеството са обсъдени възможностите за още едно, второ увеличение на заплатите на шофьорите от есента с 10 процента. Въпреки постигнатите договореност за ръст от 15 на сто, възнагражденията изостават спрямо тези в градския транспорт на Варна, където от 1 март бяха вдигнати с твърда сума от 370 лв., а от 1 септември, според подписания КТД, ще има и второ увеличение от 1 септември с още 15 процента. Въпросът за второ увеличение и в “Бургас бус” е обсъден с кмета Димитър Николов. “Социалната функция, която която се възлага на градския транспорт, трябва да се плаща. Т.е. всички тези намалени цени на карти за студенти, ученици, пенсионери, де факто за тях държавата плаща коло 30 процента от реалния разход. Трябва да доплати малко повече поне, а защо не и 100 процента. Умерен оптимист съм, че ще намерим средства за второ увеличение. Това поема КНСБ като ангажимент днес”, категоричен бе президентът на КНСБ.

Той подчерта, че в Бургас средната работна заплата е далеч от тази страната и е 1574 лв. Получава се две от различни числа – в частния сектор, където са преобладаващо заетите, тя е 1470 лв., а в обществения е 1865 лв. Това означава, че сме успели там да си свършим по-добре работата. Има и добра новина – В Бургас заради туризма имаше много наети на МРЗ. Сега данните показват, че при средно 20 процента, заети на минимална заплата в страната, в Бургас те са 21 %, което е близо до средното и показва изсветляване на доходите, коментира Димитров.

Нашата кампания няма да свърши днес, ще продължава във времето, каза още той и напомни, че в предприятията, в които има колективни трудови договори заплатите са с 14 процента по-високи.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *