В Държавна опера – Бургас се състоя награждаването във второто издание на Международния балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ (Sara-Nora Prima International Ballet Competition) 2024. Конкурсът е на името на примабалерината и дългогодишен директор на балетната трупа на Софийската опера и балет Сара-Нора Кръстева. Събитието включваше състезателна част (от 1 до 6 юли) и балетна академия с мастър класове Sara-Nora Master International Ballet Academy (от 1 до 9 юли). Над 130 балетисти от целия свят участваха в инициативата под патронажа на Министерството на културата.
За първи път в конкурса бе присъдена Гран при, която получи Джонг-У Мун от Република Корея. Отличието бе връчено от министъра на културата Nayden Todorov / Найден Тодоров, който заяви:
„Балетът е най-красивото сценично изкуство, но балетът е и една от най-трудните професии въобще. Фактът, че конкурсът „Сара-Нора Прима“ продължава да се случва и надявам се, ще продължава, говори страшно много за град Бургас. България винаги е била силна страна в балета, а този конкурс е поредният диамант в короната на Бургас. От подобни конкурси се тръгва към големите сцени, към голямата кариера.“
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...