Прям и директен – като художник и като човек. И пример за това как изкуството може да те изгради като личност за цял живот. Казват, че ексцентричността е черта на характера при гениите и талантите. И може би дори прякорът на Георги Баев – Джурлата – подсказва това. Ето защо вярвам, че не само неговото творчество, а и неговата личност са вградени в моста, по който преминахме към Европа и света“ – сподели министърът на културата Кръстю Кръстев.

Кметът на Бургас Димитър Николов поздрави куратора на изложбата д-р Людмила Кутиева и присъстващите в галерия „Академия“ с думите: „В изобразителното изкуство Баев е като Христо Фотев в литературата. …Искрено вярвам, че тази изложба ще бъде оценена и ще се радва на голям интерес, защото тя проследява основните стилове и тематичните линии от творчеството на Баев, оставил чрез тях своите послания за морал, чест и високи стремежи на духа“.

Изложбата се откри в присъствието на ректора на НХА проф. Георги Янков, министъра на културата Кръстю Кръстев, заместник-министъра на културата Амелия Гешева, кмета на град Бургас Димитър Николов, заместник-кмета на Бургас Диана Саватева, сина на художника Георги Баев – Иво Баев, много приятели, преподаватели, студенти и почитатели на изкуството на именития художник.

Галерия „Академия“ се изпълни с енергията и изключителното изпълнение на децата от Хор „Милка Стоева“ при Младежки културен център – Бургас, под диригентството на Мариета Секлемова и Лили Бедросян.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *