Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев откри паметник с лика на Руси Петров, излят от бронз. Той е изработен от скулптура Атанас Стоянов. Паметната плоча беше поставена на стадиона в Крушевец – родното село на световния шампион по борба, който също носи неговото име. Стадионът беше построен по времето, когато Руси Петров беше два мандата кмет на селото.
Инициативата беше на неговите възпитаници Стефан Иванов, Петър Иванов, Стойчо Петков, Христо Делчев, Христо Калтакчиев, Димитър и Янчо Павлови и Станко Гърненков.
В изпълнението на проекта се включи и Иван Новаков, който също е от Крушевец.
През 1969 година Руси Петров печели сребърен медал на световния шампионат в Мар дел Плата. През 1971 г. става световен шампион на световното първенство по свободна борба, което се провежда в София. На следващата година става сребърен медалист на европейското първенство в Катовице.
На церемонията присъстваха още зам.-кметът на община Созопол Тодор Дамянов, кметът на Крушевец Милка Стамболиева, кметът на Равадиново Иван Пазвантов, Стамат Стаматов, който отговаря за спорта в общината, Илиян Стефанов и други общински съветници, спортисти и граждани.
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...