Да се ускори напредъкът в преодоляването на разликата в заплащането на жените и мъжете. В противен случай при сегашните темпове за преодоляване на проблема, постигането на равенство в заплащането ще отнеме 257 години. За това призова Международната конфедерация на профсъюзите в днешния Международен ден на равното заплащане.

Генералният секретар на МКП Люк Триангъл заяви: „Премахването на разликата в заплащането на жените и мъжете е от съществено значение за постигането на социална и икономическа справедливост за жените. В продължение на много години синдикатите провеждат кампании, застъпват се и се организират за политики, мерки и закони, които са насочени към многобройните фактори, стоящи зад разликите в заплащането. Това включва прозрачност на заплащането, антидискриминационни закони, политики на работното място, благоприятстващи семейството, минимална работна заплата и мерки за формализиране на неформалния труд, както и политики, които признават, намаляват и преразпределят работата, свързана с полагане на грижи. Ето защо доказателствата от цял свят показват, че присъединяването към синдикат може да помогне за намаляване на разликата в заплащането на жените и мъжете.“

Съществената роля на синдикатите за постигане на равно заплащане за равностоен труд беше обсъдена наскоро по време на събитие, организирано от Международната коалиция за равно заплащане (EPIC) на срещата на Г-20 в Бразилия, напомнят от МКП. Бразилия, която в момента председателства Г-20, определи равенството между половете и насърчаването на разнообразието на работното място като ключови приоритети за Работната група по заетостта на Г-20 (РГЗ).

МКП участва в EPIC още от стартирането му на Общото събрание на ООН през септември 2017 г. и е член на управителния комитет. Основната му цел е да ускори напредъкът в преодоляването на разликата в заплащането на жените и мъжете и постигането на равно заплащане до 2030 г.

 

knsb-bg.org

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...