С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на моряка, на който е изписано „Оттук започва българското морячество“, в Русе бе отбелязана 145-годишнината от създаването на Военноморските сили на Република България.

Кметът на община Русе Пенчо Милков се обърна към военнослужещите от състава на ВМС с благодарност за тяхната военна служба. Той отличи трима военнослужещи от състава на ВМС с премия, почетен плакет и грамота за всеотдайност и професионализъм, както и за постигнатите високи резултати в изпълнението на служебните задължения. Милков поздрави военнослужещите и изтъкна значимостта на тяхната работа за обществото, като изрази увереност, че техният пример ще вдъхнови и бъдещите поколения военнослужещи. „Вие пазите с достойнство нашите морски граници, а ние пазим паметта за героите и тяхната саможертва. Ще продължим да подкрепяме всички, които допринасят за развитието и сигурността на нашата страна“, заяви кметът на Русе.

На церемонията присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Ваньо Мусински и началникът на канцеларията на командира на ВМС капитан I ранг Райна Пенчева, както и председателят на Общински съвет-Русе акад. Христо Белоев и зам.-кметовете Димитър Недев и Борислав Рачев, както.

Контраадмирал Михайлов връчи на кмета Пенчо Милков почетната монета на командира на Военноморските сили.

Кулминация на тържествата беше празничният концерт пред Доходното здание. Маршове и популярни мелодии изпълни Представителният духов оркестър на ВМС, който тази година отбелязва 140 години от създаването си.

Българският военен флот е създаден на 12 август 1879 година под името „Дунавска флотилия и Морска част“ в град Русе. За първи път българският военноморски флаг се развява над 4 парахода, 7 парни катера, една шхуна, една баржа и пет гребни лодки.

На 2 декември 1883 г. за нуждите на Флотилията в Русе се създава първата в България хидрометеорологична служба, а на 28 февруари 1884 г. се сформира и първият флотски духов оркестър с капелмайстор Франц Минарик. 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...