В България пристигат все повече чуждестранни работници. За 2023 година те са били 25 000, а само от началото на тази вече са 21 000. Причината е, че все по-малко българи искат да работят в сферата на туризма.

 

Най много липсват добри  като бармани и готвачи, например. И това се случва на фона на много голям ръст на възнагражденията в сектора и все повече свободни места.

Експерти по темата обясниха, че по настоящем има глад за кадри във всички сектори в България. Нещо повече. Вече по време на интервю за работа по-скоро се интервюира фирмата, а не кандидата. За да могат да се доберат до кадри, компаниите са принудени да преразглеждат своите стратегии за заплатите.

Хора от бизнеса, цитирани от „Стандарт“, подчертаха, че не случайно в цялата страна има поставени билбордове, на които се посочва, че търсят работа.

Що се отнася до свободните позиции за нискоквалифицирани работници, то тогава зависи в кой сектор са и дали той е конкурентоспособен.

Нещо повече. Стига се дотам, че има заплати от 4000 лева бруто, но не се харесват. Те вървят и с 30-дневен годишен отпуск. Но в тази ситуация се искат примерно 6000 лева.

 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...