Но намаляващият процент на бракове в страната може да противодейства на тази тенденция, а бързо намаляващото население може да я направи напълно спорна.

За разлика от повечето големи световни икономики, които премахнаха традицията, Япония все още законно изисква женените двойки да споделят едно и също фамилно име. Обикновено съпругите приемат името на съпруга си – и еднополовите бракове все още не са законни в Япония.

Назрява движение за промяна на правилата около фамилните имена, водено от защитници на правата на жените и онези, които се опитват да запазят разнообразието на японските фамилни имена в нация, където шепа имена стават все по-често срещани.

Ако правилата продължат, всички японци могат да имат фамилното име Сато до 2531 г., според Хироши Йошида, икономист от университета Тохоку в Сендай, който ръководи проучването.
Броят на браковете в Япония е намалял с близо 6% през 2023 г. спрямо предходната година – спадайки под 500 000 за първи път от 90 години, докато разводите са се увеличили с 2,6% миналата година, според официалните данни.

Йошида каза пред CNN, че „ако много по-малко хора се женят от очакваното, има вероятност това изчисление да е различно“.

Йошида също посочи в своето проучване, че населението на Япония може да намалее значително през следващото хилядолетие поради намаляващата раждаемост.

„Възможността японската раса да изчезне е голяма“, каза той в своя доклад.

Според правителствени данни, публикувани миналата година, делът на възрастните хора в Япония, определени на възраст 65 и повече години, е рекордно висок, съставлявайки 29,1% от населението – най-високият процент в света.
ИЗТОЧНИК: CNN

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *