Бургас ще бъде домакин на  28, 29 и 30 юни 2024 година на Втория национален хоров фестивал с международно участие за смесени и еднородни хорове „Нека да е лято…“. Той е иницииран от НЧ „Фар 1946“ Бургас и се реализира с финансовата подкрепа на Община Бургас.

Хоровото изкуство в България   възниква през късния период на Българското Възраждане и претърпява сериозно развитие, като съответства на различните етапи в утвърждаването на националната ни музикална култура. В наши дни традицията продължава и в страната пеят и творят над сто хорови състава. В Бургас хоровото изкуство има значими представители, удостоени с безброй награди в национални и международни изяви. Фестивалът ще бъде форум на нови авторски творби от български композитори, посветени на тема  „Нека да е лято…“. Ще присъстват известни български композитори, диригенти, представители на Българския хоров съюз.

В рамките на трите фестивални дни бургаската публика и гостите на града ще се насладят   на три концерта с вход свободен – в Културен дом  НХК /28.06. от 18.30 часа/, в КЦ Морско казино Открита сцена „Охлюва“/29.06. от 18.30 часа/ и гала- концерт в Културен дом НХК на 30.06. от 12.00 часа/.

Хоровите състави, които ще представят   Бургас, са Смесен хор ,,Бургас“  с диригент Светла Стоева; ВФ „Морски песъчинки“ и Смесен хор „Родна песен“ с диригент Милена Добрева, Женски хор „Ангира“ с диригент Александър Перпериев към НЧ „Фар 1946“. Гостуващи хорови състави ще бъдат  Вокална група „Ми з Украiни“ с диригент Анатолий Демянчук, Смесен хор ,,Проф. Венета Вичева“ град Шумен с диригент д-р Христо Атанасов, Фолклорна вокална формация „Дилмана“ град София с диригент Дарена Попова, Вокален ансамбъл „ОРФЕЙ +“ град Хасково с диригент Елена Цветкова, Хор на  Пловдивските  младежи ,,Стефка Благоева“ с диригент Борислава Благоева.

„Нека да е лято…“ – Националният хоров фестивал за смесени и еднородни  хорове постави началото на красива традиция за ежегодно събитие. Образованата бургаска публика, която бурно подкрепи първото издание на фестивала, с радост очаква концертите, които ще обогатят културната атмосфера в град Бургас. Очакваме събитието с разноликата си специфичност да привлече нови слушатели и гости на града.

 

ПРОГРАМА

 

28 юни (петък)

18.30 часа

Културен дом НХК, зала „Тончо Русев“

„НЕКА ДА Е ЛЯТО…“

Хоров фестивал с международно участие за смесени и еднородни хорове

Организатор: НЧ „Фар 1946“ Бургас

Вход свободен

 

29 юни (събота)

18:30 часа

Открита сцена „Охлюва“ , Приморски парк

„НЕКА ДА Е ЛЯТО…“

Хоров фестивал с международно участие за смесени и еднородни хорове

Организатор: НЧ „Фар 1946“ Бургас

 

30 юни (неделя)

12:00 часа

Културен дом НХК, зала „Тончо Русев“

„НЕКА ДА Е ЛЯТО…“

Хоров фестивал с международно участие за смесени и еднородни хорове

Гала-концерт

Организатор: НЧ „Фар 1946“ Бургас

 

*Събитието е по Фонд Култура.

 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...