Започна активната част на националното военноморско учение с международно участие „Бриз – 2024“. Корабите от многонационалното оперативно съединение, под командването на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, напуснаха Военноморска база – Бургас и Пристанище Бургас и излязоха в открито море.

Действията на оперативното съединение днес включват изпълнение на задачи, свързани с противоминно подводно обследване с морски безпилотни апарати, провеждане на кораб през предварително протрален канал, бойни действия срещу подводници и противодействие на асиметрични заплахи.

Специализираните водолазни групи, участващи в учението, ще тренират във Военноморска база – Варна действия по обследване и охрана на кораби в пристанище.

По време на действията на Противоминната корабна група (MCM Black Sea) в морските пространства на Република България в рамките на „Бриз – 2024“ на борда на минен ловец „Струма“ ще работят офицери от Белгия и Италия. Те ще подпомагат работата на екипажа на кораба и действията на групата. В същия период офицер от Военноморските сили на САЩ ще участва като наблюдател. Действията на Противомиинната група ще бъдат подпомагани от самолет от морската патрулна авиация на Франция.

По време на морската фаза на учението корабите на море ще работят съвместно със самолети от морската патрулна авиация на САЩ, Турция и Франция, както и с вертолети от състава на Военноморските сили на България и Румъния.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...