Мисля, че до 2027 г., когато е срокът за приключване на всички оперативни програми, трябва да имаме ЖП връзка между София и Бургас със скорост над 160 км/час. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков. Разстоянието е 360 км, като машината ще минава маршрута за около 3 часа, добави той, а водещият го скастри, като изтъкна, че в Европа такива влакове се наричат бавни.

Виктор Николаев посрещна министъра с въпроса дали оставането му в министерството не е предателство към „Продължаваме промяната“, а той отговори, че понякога в политиката всеки ход е грешен. „Говорих очи в очи с лидерите на партията, с бившия премиер. Каквото имаше да казвам, съм го казал. Дали решението ми е правилно, ще покаже времето, но аз съм щастлив, че правя това, което съм обещал“, добави Гвоздейков.

Водещият даде пример с влаковете в Испания, като изтъкна, че разстоянието от Мадрид до Валенсия е същото като това от София до Бургас и се взема за час и 54 минути, а с кола за 3:23 часа. Цената на билета за влак там е 13 евро, а при нас най-бързо от столицата до морския град по линията се пътува в момента за 6:35 часа и това струва 22,90 лева, изтъкна Николаев.„Трябва да попитаме проектантите защо е заложена 160 км/час скорост. Това е направено много назад във времето. На места може да се развива средна скорост от 300 км/час“, отговори министърът.

„Нека да останем доволни от това, което предстои и ще имаме! Мисля, че до голяма степен ще покрием всички европейски критерии“, добави той.

Водещият обаче изтъкна, че разстоянието от Плевен до Бургас, което е 330 км, се изминава за 7:30 часа, а да пътуваш от Русе до Пловдив с автобус си е цяло пътешествие, защото въпросните 280 километра се изминават за 7:13 часа и то през София. С влак от дунавския град до този под тепетата се пътува 9:09 часа с три смени, добави Николаев, след което заби неудобния въпрос на госта си дали тази ситуация не е по-характерна за Африка, а той се опита да отговори, като изтъкна, че този процес като цяло се наричал национална транспортна схема и това било разковничето. Трябва да бъде подреден, за да има нормална свързаност между градовете, обясни министърът.

След това обаче бе попитан защо я няма тази транспортна схема, а той отговори, че я имало, но не работила ефективно и това е резултата. „Трябва да успеем да подредим така нещата, че да има идеалната връзка между влак, автобус, самолет, морски транспорт. Това е идеята“, заяви Гвоздейков.

Той обаче се опита да прехвърли топката на общините, като изтъкна, че ангажиментът бил техен, което породи въпроса коя община трябва да се нагърби с железницата от Русе до Пловдив.

„Преди около 3 седмици подписахме договор с швейцарска компания в Полша и ще получим осем двуетажни влака. Имаме опция при осигурено финансиране да поръчаме още три. Миналата седмица приключи процедурата за подаване на оферти за 35 едноетажни мотриси”, каза транспортният министър.

Той коментира, че видеонаблюдението не може да спре вандалите. „Колкото и камери да сложим във влака, докато не осъзнаем, че трябва да опазваме това, което имаме, няма как да си постигнем целите и винаги вагоните ще са ни мръсни и все някой друг ще ни е виновен“, изтъкна Гвоздейков.

Той обясни, че в у нас предстои изграждане и на широка мрежа от зарядни станции за електромобили. Проектът ще бъде изпълнен по програма „Транспортна свързаност”, като финансирането е около 90 милиона лева.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *