Тъй като Китай е обвинен в продажба на електрически автомобили на изкуствено ниски цени, се очаква Европейският съюз да ги удари с мита тази седмица. BYD Seagull е мъничко, евтино, добре оформено електрическо превозно средство (EV). Градски автомобил, който няма да счупи никакви рекорди за скорост, но и няма да счупи банката.

В Китай той има начална цена от 69 800 юана (9 600 долара; 7 500 британски лири). Ако дойде в Европа, се очаква да струва поне два пъти тази цифра поради правилата за безопасност. Но това все още би било много евтино по стандартите за електрически автомобили. За европейските производители това е тревожна перспектива.

Те се страхуват, че малката чайка ще се превърне в инвазивен вид, един от редицата произведени в Китай модели, готови да колонизират собствените им пазари за сметка на местните превозни средства. Вътрешната автомобилна индустрия в Китай се разрасна бързо през последните две десетилетия. Развитието му, заедно с това на сектора на батериите, беше основен компонент на стратегията „Произведено в Китай 2025“, 10-годишна индустриална политика, стартирана от Комунистическата партия в Пекин през 2015 г.

Резултатът е главоломното развитие на компании като BYD, които сега се борят с Tesla за титлата на най-големия производител на електрически превозни средства в света. Утвърдени гиганти като SAIC, собственикът на марката MG, и собственикът на Volvo Geely, също се превърнаха в големи играчи на пазара на EV.

/BBC/

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...